Vill du bygga broar eller utveckla en ömentalitet?

Sofia Nerbrand: Symbiosen mellan alternativa medier och nationalistiska partier i olika länder blir alltmer påtaglig.

ANNONS

”Krigets första offer är sanningen”, slog den grekiske dramatikern Aiskylos fast redan under antiken. I dag dränks sanningen av falska påståenden på internet. Människor med olika verklighetsuppfattningar och åsikter grupperar sig på åtskilda öar på nätet, förstärker varandras övertygelser och försöker skjuta ner motståndarna med inlägg, tummar upp och delningar.

Detta sker inte bara spontant, människor emellan. Starka intressegrupper och stater lägger ner stora resurser på informationskrigföring. Kreml undergräver demokratin i Ryssland genom en massiv propagandaapparat på ryska, och kanaler som Russia Today och Sputnik News sprider rysk politik och världsbild på ett flertal språk utomlands för att utgöra ett alternativ till den ”västliga nyhetsagendan”.

ANNONS

Vi ser även exempel på det oförblommerade propagandakriget i väst. USA:s president Donald Trump för en kamp mot ”falska nyheter” och ”etablissemangets” mediehus, såsom CNN och New York Times.

Saudiarabien har med mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul visat världen att landet är berett att döda människor som säger fel saker. Rysslands giftmordförsök på far och dotter Skripal sänder samma tydliga signal: Att gå i exil är ingen försäkran om att få behålla livet.

Syftet är förstås att tysta människor. Gärna redan innan de sagt och skrivit saker publikt.

Men det är inte bara stater som befäster sin makt sinsemellan eller internt. Putin sponsrar till exempel den nationalistiska rörelsen i Europa. Det handlar om alltifrån att vapenträna svenska nazister i Sankt Petersburg till att låna ut pengar till Le Pens Nationell samling.

Symbiosen mellan alternativa medier och nationalistiska partier i olika länder blir också alltmer påtaglig. En gemensam verklighetsbild och framtidsvision dominerar totalt i dessa bubblor. ”Massinvandring”, muslimer och multikulturalism utgör de största hoten.

Här kommer Sverige in i bilden. Organisationen ISD, som arbetar med att kartlägga och motarbeta extremism, har tillsammans med London School of Economics studerat det svenska valet på uppdrag av Myndigheten för civil beredskap. I deras färska rapport framgår att främmande makt inte nämnvärt påverkade det svenska valet, även om ryska nättroll förstärker berättelsen om ett land i förfall. Inte heller samarbetar den alternativa högern i Sverige med sina meningsfränder utomlands i så stor utsträckning. Däremot har Sverige blivit en viktig bricka på den internationella scenen där nationalistiska grupperingar jublar över att den svenska modellen inte längre sägs fungera. Bilbränder, terrorism och flyktingkris dominerar Sverigebilden. Syftet är att ikonen Sverige ska smädas och förlora sin politiska stjärnglans.

ANNONS

Ingen i vår tids uppkopplade, globala by undgår det blodiga och djupt oroväckande informationskriget. Var och en behöver därför ta ställning till om man vill nära en ömentalitet eller bygga broar för större förståelse, synergier och mångfald. Valet är ditt.

Länkar:

ISD-rapporten

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS