Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.
Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.

Visst kan träd ha ont i rot och bark

Ingalill Sundhage: En förtjusande bok avslöjar trädens hemliga liv.

ANNONS
|

Minns ni teveprogrammet Fablernas värld, som berättade att i deras värd ”kan man läsa hur allting är och hur det står till med både folk och fä”, eftersom ”djuren har väl också känslor, djuren är väl också männskor”.

Till detta kan vi nu foga träden som – med lite fantasi både tänker, kan minnas och pratar med varandra. Träd är sociala och solidariska och hjälper sina artfränder när livet är tufft. Insektsangrepp som tagit sig innanför barken eller vinden som dragit ner och blottlagt sårytor gör trädet svagt. Då kliver omgivande träd in och via rötterna hjälper det utsatta trädet med näring så att det repar sig. Och träden gör så därför att ensamma klarar de sig sämre än i grupp. Ett träd gör som bekant ingen skog och ett ensamt träd kan inte skapa ett jämnt klimat utan blir skyddslöst gentemot väder och vind. Därför stöttar friska träd sjuka träd.

ANNONS

Sånt och mycket, mycket mer har tysken Peter Wohlleben berättat i en alldeles förtjusande bok om träd och deras hemliga liv (Trädens hemliga liv, Nordstedts förlag). Med avstamp i olika forskarstudier, egna erfarenheter och en osedvanligt underhållande penna som berättar om trädens liv genom mänskliga beteendeglasögon, översköljs läsaren med faktaspäckad kunskap om trädens liv.

Träd kan känna lukter, få synintryck och elektriska signaler. Forskare hävdar till exempel att träd kommunicerar via rötterna när insekter är i antågande. Ja, numera talar vetenskapen till och med om ett world wide web, ett gigantiskt nätverk som sträcker sig genom skogarna. Svamparnas mycel blir ett slags internet som tränger in och omsluter rötterna och sprider sig under jord. Men det är inte gratis, i utbyte kräver svamparna upp till en tredjedel av den totala produktionen. Men då ingår skydd mot tungmetaller via en filtreringsfunktion.

Ett träd är alltså inte bara ett träd. Det deltar i ett samhälle där man ställer upp på de svaga, men utsätts också för konkurrens. De varnar varandra, uppfostrar kommande generationer och planerar för svåra tider, precis som vi människor gör.

Visst, man kan le och kalla detta trams, men det fungerar stilistiskt och pedagogiskt är det ett lysande grepp.

ANNONS

Så tänk på att träd också kan känna nästa gång du slår i en spik i ett träd.

Trevlig midsommar!

ANNONS