En 140-årig idékälla att ösa ur när tidningen firar

Genom att se tillbaka på historien kan vi lära oss inför framtiden. När Bohusläningen firar 140 år är det delvis en promenad längs minnenas allé. Men det är mer än så. Det är också en ansats att se in i kristallkulan om vart vi är på väg.

ANNONS
|

Inför jubileumsveckan har det bubblat av artikelidéer på redaktionen. Givetvis handlar flera av dem om tidningens grundare Ture Malmgren och hans spännande liv. Bohusläningens historia är inte komplett utan ett reportage om Malmgren. Flera av de mer seniora redaktionsmedlemmarna kan tidningsgrundarens liv och historia på sina tio fingrar medan nytillkomna medarbetare fascineras av berättelsen om mannen, hans villa och drömmar om borgen. Det tror jag att du som läsare också kommer att göra.

Men för att kunna berätta om tidningens historia krävs ett gediget förarbete. De riktigt gamla årgångarna av tidningen finns inte längre kvar i redaktionens arkiv. Istället fick vi ge oss ut på jakt efter tidningens historia, i såväl föreningsarkiv som landsarkiv. Där finns en skattgömma! Givetvis får du som läsare följa med reporter Gittan Öhman och fotograf Edvin Bergström när de letar efter det allra första, spröda numret av Bohusläningen.

ANNONS

Spröd och gulnad är också den inramade förstasidan av Bohusläningen från den 12 mars 1942. I världen rasade kriget, Norge var ockuperat och det fanns nyheter som innebar ett stort risktagande att publicera. Varför just den här förstasidan är inramad? Det tar reporter Kenneth Eriksson reda på.

Att nysta upp komplicerade skeenden och ställa rätt sorts frågor till rätt personer är i dag en självklarhet för en reporter. Så har det inte alltid varit. Reporter Wiveca Ström har tagit reda på hur journalistens yrkesroll förändrats genom ett drygt århundrade. Dessutom tar hon reda på hur det står till med pressetiken, hur det resonerades kring namnpubliceringar förr, i dag och i framtiden.

Oavsett vart yrket är på väg är vi ingenting utan er, våra läsare. Reporter Ulf Blomgren gav sig ut och träffa en långvarig prenumerant som säger att Bohusläningen lägger grunden för de dagliga samtalen. Läsaren, som prenumererat sedan 1958, föredrar sin papperstidning men säger att den digitala tekniken förändrar vanorna. Det viktigaste är att få läsa om bygden där man bor, oavsett om det är med läsplatta eller pappersprodukt.

Bara det är värt att fira. Firar gör vi också genom att tävla ut fina priser i vår läsartävling. Missa inte att svara på frågorna med chans att vinna biobiljetter.

ANNONS
ANNONS