Anne Karin Höglund, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, ser risker med de ekonomiska nedskärningarna.
Anne Karin Höglund, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, ser risker med de ekonomiska nedskärningarna. Bild: Sebastian Lamotte

Facket: Risk för misstag kan öka

Arbetsmiljö, personalomsättning och patientsäkerhet. Vårdförbundet ser flera risker med kommande besparing och menar att den enda tolkningen är att sjukhusen är underfinansierade.

ANNONS
|

Under lång tid har sjukvården stått inför svåra utmaningar både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt. Personal är svår att få tag på och även att få dem att stanna kvar i den rådande arbetsmiljön.

Nu ska ytterligare besparingar på 220 miljoner göras. Något som oroar Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, Anne Karin Höglund.

– Den enda tolkningen vi kan göra av det här är att sjukhusen är underfinansierade. Arbetsmiljön blir försämrad och fler i personalen väljer att lämna, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att flera som tidigare bitit i hop och tänkt att man bara ska klara sommaren, för dem, är måttet nog rågat. Signalen som sänds ut är att man inte satsar på personalen, säger hon.

ANNONS

Förslag för hur man ska spara in pengar är enligt sjukhusdirektören i NU-sjukvården att exempelvis inte tillsätta vakanser eller pensioner.

Enligt Christian Sandberg, lokal representant för Vårdförbundet i NU-sjukvården, så är situationen inte helt så enkel och säger att man måste se till verksamhetens behov.

– Har man en organisation på 20 personer och 3 eller 4 av dem ska gå i pension, är det rimligt att inte ersätta dem? Nej, det är det inte. Verksamhetscheferna måste därför se över så att det blir jämt fördelat i förhållande till arbetsmiljön.

Risken för misstag ökar

När det kommer till vissa verksamhetsförändringar säger Sandberg att man behöver tänka annorlunda än vad man tidigare gjort.

– Vi håller med om det och att gamla kulturer inte ifrågasätts tillräckligt. Som exempelvis varför en viss yrkesgrupp startar en timme tidigare än en annan. Ingen ställer sig frågan varför. Kring vissa satta vanor och finns mycket som man kan titta på, säger han.

Ordförande Anne Karin Höglund säger å andra sidan att avdelningar där man inte är fulltaliga, eller där man stängt ner avdelningar för att det saknas personal, för med sig vissa risker.

– Det kan påverka patienten på så sätt att när man är för få, eller har för dåliga rutiner och vanor, om man byter avdelning fram och tillbaka, så ökar risken för att man gör misstag, säger hon.

ANNONS

Hur de potentiella verksamhetsförändringarna kan komma att se ut är idag ännu oklart. Både när det gäller kultur, schemaläggning och/eller personaluppställning.

– Vi är inte motståndare till verksamhetsförändringar så länge de görs på ett klokt sätt, säger Christian Sandberg.

ANNONS