Omsorgsbehoven har ökat  och förändrats.
Omsorgsbehoven har ökat och förändrats. Bild: arkivbild: Lisa Thanner

33 personer i kö för plats på boenden

Uddevalla kommun ska erbjuda plats för demenssjuka inom tre månader. Något man inte alltid levererar.
– Vi jobbar på så fort vi kan, säger Marion Vaern, avdelningschef vård och omsorg.

ANNONS
|

Alla gamla drabbas inte av demens men risken ökar ju äldre man blir. Att fler får diagnosen är kopplat till att vi lever allt längre. I nuläget står 33 demenssjuka personer med utrett vårdbehov i kö för en plats i Uddevalla kommun. Vid samma tidpunkt förra året var läget ett helt annat enligt avdelningschefen.

– Då kunde vi ordna fram plats nästan på dagen, säger hon.

Trots en uppgjord äldreplan och ständig koll på demografiska siffror kan kommunen alltså inte erbjuda plats inom tre månader.

Varför?

– Kommunen behöver skapa fler platser. Behovet har ökat på väldigt kort tid, särskilt sedan i juni. Kvarteret Sundberg skulle ha öppnat vid årsskiftet men byggprocesser tar lång tid och det blev försenat. Men vi lämnar ju ingen i sticket, alla kan känna sig trygga med att de får hjälp efter behov. Vi rapporterar själva till Ivo de fall vi inte kunnat verkställa i tid och därmed följer vi lagstiftningen.

ANNONS

LÄS MER:"Inte humant för vår mamma"

Eva Dahlqvists mamma (se artikeln i länken ovan) har delat rum på korttidsboende i fem månader.

– Jag har all förståelse för den frustration man kan känna. Det är alltid olyckligt när enskilda individer drabbas. Så här lång tid brukar det inte ta, säger Marion Vaern.

Fler platser på gång

I Uddevalla är i första hand kötiden avgörande för platstilldelning, inte det individuella behovet. I vissa fall kan dock andra prioriteringar göras, om en person har ett mycket stort och akut behov.

– Det vi gör nu är att dels omvandla befintliga äldreplatser till demensplatser, dels att bygga nya boenden. Arendal öppnar med 7 nya platser den 3 december och Kvarteret Sundberg öppnar i september nästa år. Till 2023 finns ännu ett nytt boende i plan, säger Marion Vaern.

LÄS MER:"Viktigt bo i hemlik miljö"

Ju fler äldre som klarar av att, med viss hjälp, bo hemma eller på trygghetsboende, desto fler vanliga äldreplatser kan omvandlas till demensplatser. Detta sker successivt på till exempel äldreboendena Rotviksbro och Södertull.

– Generellt sett är Uddevalla välförsett, med totalt cirka 50 fler platser än snittet jämfört med andra kommuner med liknande åldersstruktur. Nu finns 274 platser för demenssjuka och 249 övriga vård- och omsorgsplatser, säger Marion Vaern.

"Det har rättat till sig, nu har vi det under kontroll"

Långsiktig plan

Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden, menar att den väntetid som uppstått senaste halvåret är något som inte har gått att förutse eller styra. Kommunen har en långsiktig plan som bygger på en viss normalomsättning av platser.

ANNONS

– Normalt blir ett visst antal platser lediga per månad bland de nästan 600 platser kommunen har, men det varierar ibland och då blir det stopp. Det har rättat till sig, nu har vi det under kontroll. Vi talade senast häromdagen i presidiet om att Rotviksbro byggdes med möjligheten till att bygga till. Vi kommer att titta på det, säger han.

Hur menar du att det löst sig när vissa får vänta mer än fyra månader?

– Jag menar att flödet, som handlar om en kombination av utskrivningar från sjukhus, trygg hemgång, korttidsboenden, somatik och demens, har återgått till det normala efter en tids stopp. Vi kommer inom kort kunna verkställa de biståndsbeslut som står i kö. Om kommunen inte erbjuder plats till den som beviljats inom tre månader rapporterar vi till IVO. Om IVO sedan bedömer att kommunen inte sett till att personen på annat sätt ändå har trygg och skälig levnadsnivå så kan kommunen få betala vite. Men det bedömer vi inte har hänt. Vi ska ta hand om dem som står i kön.

Socialstyrelsen rekommenderar att det särskilda boendet för personer med demenssjukdom kännetecknas av dels en inkluderande boendemiljö som främjar känslan av att vara välkommen i dagliga aktiviteter och som känns bekant för personen, dels småskalighet i form av ett begränsat antal lägenheter per boende.

Källa: Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2017

ANNONS