Uddevalla sjukhus sjukhuset
Uddevalla sjukhus sjukhuset Bild: Karl af Geijerstam

Här är sjukvårdens förslag till nedskärningar

Tonen har varit hård från regionen om att akutsjukhusen ska klara sig på den budget som de har tilldelats. I dag ska NU-sjukvårdens styrelse ta ställning om sjukhusens förslag på åtstramningar.

ANNONS
|

För att NU-sjukvården ska få ett nollresultat 2019 krävs att kostnaderna minskar med 220 miljoner kronor. Regionen är tydliga om att de inte kommer att skjuta till mer pengar och täcka upp för sjukhusens underskott. I dag presenteras varje förslag av åtgärder för NU-sjukvårdens styrelse.

Inom område 2 ligger förslag att kliniken för anestesi, operation och intensivvård ska ta bort jourbemanningen under veckosluten på Uddevalla sjukhus. Avdelningen ger narkos, assisterar vid operation och tar hand om uppvak och smärtlindring, samt bistår i akuta situationer.

– Nuvarande bemanning är en dyr specialistkompetens och vi har konstaterat att den använts väldigt lite under helger de senaste tre åren. Det vi får se över är hur resurser från andra verksamheter kan täcka upp för det behov som finns. Beredskap för akuta operationer kommer att finnas kvar, säger Olof Ekre, områdeschef.

ANNONS
Olof Ekre, chef för område 2, NU-sjukvården.
Olof Ekre, chef för område 2, NU-sjukvården. Bild: Pressbild

LÄS MER:310 tjänster bort från Nu-sjukvården

Övernattningsenhet kan försvinna

Anestesikliniken föreslår också att man ska ta bort övernattningsenheten. Enheten finns för patienter som har lång resväg och antingen har en tidig operationstid på morgonen, eller om patienten har flera sjukhusbesök inbokade under en vecka. Samt för anhöriga.

– Det är främst de patienter som har lång resväg som det slår emot. Vi har ibland även patienter från NÄL på enheten eftersom NÄL inte har någon övernattning, berättar Ekre.

Även standardiserade vårdförlopp, SVF, finns som förslag att minska. SVF infördes för att korta väntetiden mellan misstanke om cancer till start av behandling.

– Detta har varit väldigt effektivt för att korta köerna. Men det har varit statligt finansierat och just nu vet vi inte om vi kommer fortsätta få de pengarna. Minskningen i resurs för SVF-omhändertagande motsvarar den regionala finansiering som uteblir.

Specialist-BVC och ungdomsteam

Inom område tre finns Barnkliniken som föreslår att sluta med specialist-BVC samt ligger förslag att Psykiatrin lägger ned ungdomsteamet.

Neuro- och rehab ingår i område 1 och har gett besparingsförslag på att samlokalisera all verksamhet på NÄL.

Ambulansverksamheten ingår i samma område och deras förslag är att stänga tre nattambulansresurser nattetid (Strömstad, Hallinden och Uddevalla), sommarstängning av en dygnsambulans i 12 veckor och indragning av Single responder i Munkedal och Strömstad. De förslag som presenterats för ambulanssjukvården kommer inte gå igenom enligt nuvarande ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.

ANNONS

LÄS MER:19 miljoner ska sparas – ambulanser i Bohuslän kan stängas ner

Sedan tidigare har man bedömt att NU-sjukvården totalt behöver minska med 300 nettoårsarbetare, jämfört med april 2018.

Så mycket minskar verksamheternas budget efter åtgärder:

Område l

Ambulansverksamheten - 15,7 miljoner kronor

Neuro- och rehab - 7 miljoner kronor

Område ll

AnOpIVA - 7 miljoner kronor

Kirurgikliniken - 700 000 kronor

Kirurgikliniken - 1,6 miljoner kronor

Område lll

Barnklinik - inte angett

Psykiatrin - inte angett

ANNONS