Heidi Palmgren: Elegant estet som har svårt att lägga av

I fyrtio år har Heidi Palmgren ritat trädgårdar till svenska villaägare. Stilen är hennes alldeles egna och lätt att känna igen. Elegant och inget plotter – det är hennes signum.

ANNONS
|

Det började på plantskolan i Löddeköpinge mellan Malmö och Helsingborg. När kunderna undrade hur de skulle plantera växterna de köpt kom Heidi med råd och ritade förslag. Hon insåg att det var ett arbete som tog tid och krävde mer än bara en hastig skiss vid kassan.

I dag är hon en Sveriges mest kända trädgårdsarkitekter och hon arbetar fortfarande. Fast nu är det de gamla kundernas barn som vill ha hjälp.

För Heidi Palmgren har trädgårdsarbete varit ett sätt leva. Och överleva. Hon föddes i Tyskland mitt under andra världskriget och skickades till sina morföräldrar i Hannover efter att hennes pappa hade stupat i kriget. Hennes morfar var intresserad av botanik och natur.

ANNONS

– Han hade en kolonilott som jag fick en egen kvadratmeter att odla på, säger Heidi.

LÄS MER:Här är trädgårdsarbetet du bör göra redan nu

Avskalad smak

Till Sverige kom hon 1962 och så småningom startade hon och hennes dåvarande man Löddeköpinge plantskola. Det var i slutet av 1970-talet.

Deras sortiment skiljde sig tidigt från andras. Växterna möblerade rummen, häckar och buxbom tog platsen i besittning och få men vackra detaljer gav de gröna rummen en alldeles egen stil. Heidi Palmgren var till exempel först med att rekommendera vajande prydnadsgräs, den svarta pensén Molly Sanderson den vita höstanemonen Honorine Jobert och blå jätteverbena, Verbena bonariensis. Svalt, elegant och väldigt konsekvent.

– Ju säkrare du blir på växter desto mer avskalat blir det. Det är när man är osäker som man använder allt som finns att köpa. Man kan göra mycket fult med växter också.

LÄS MER:På Bokeslund odlas de mest sällsynta växterna

Raka besked

Hon har alltid varit uppriktig. När hon medverkade i tv-programmet Sköna söndag var hon oerhört tydlig med vad som gällde. Alltid klädd i svart med något vackert silversmycke till. Estet ut i fingerspetsarna.

– Jamen, jag kan ju inte sälja estetik och samtidigt ha ärtgröna byxor och orange tröja. Eller hur?

Men hon har mjuknat med åren.

– Jo, nu gillar jag till och med den lilla vallmon som skiftar från rött till orange. Jag menar att man ska böja sig för trädgården, säger hon och visar runt i sin egen.

ANNONS

Ett välväxt videoxbär, Cotoneaster salicifolius, har vuxit ut över entrén men hon vägrar att klippa de långa grenarna. Hon hukar sig hellre under dem på sin väg in på gården.

Släppa taget

Det har hänt att en kund velat ändra i hennes ritning, men då vägrar hon och väljer hellre att avsluta uppdraget.

– När någon ber mig göra en ritning så är det ju för att de gillar det jag gör. Det kan jag aldrig kompromissa med. En ändring kan ställa till det ordentligt och då vill jag inte att mitt namn förknippas med den trädgården.

År 2001 lämnade hon över plantskolan till två av sina söner, Danne och Jonte. Hon minns särskilt när det var gjort och hon gick in till sin egen gård via gången som leder in från plantskolans bakre del.

– Det stod en tistel där som jag var på väg att rycka upp. Men jag hejdade mig och lät den stå. Jag var tvungen att släppa plantskolan där och då.

Fast rensa ogräs kan hon sällan låta bli. Kommer hon till en kund och det står en målla i rabatten så åker den upp.

LÄS MER:Besök de brittiska storheternas trädgårdar

Hyllning

Till påsk invigs hennes hyllning till förebilden Ulla Molin, en ny trädgård på Norrvikens trädgårdar i Båstad. Precis som hon gjorde till kulturhuvudstadsåret i Stockholm 1998.

ANNONS

– Där ska det till och med finnas ett hönshus. Det hade jag inte ritat in för 25 år sedan.

En privat villa intill Öresund i Malmö ska också hinna få en ny stil under våren. Jobbet går vidare även om kroppen börjar bli sliten.

– Jag var alltid först upp och direkt ut på plantskolan. När de andra gick hem blev jag kvar och lastade av nyinkomna växter och när det var varmt var det jag som vattnade. Jag har alltid jobbat hårt. För att jag har varit tvungen. Man gräver inte guld i den här branschen, även om många tror det, säger Heidi.

Hennes rygg har tagit stryk av det och hon kan inte längre lägga så mycket fysisk tid på sin egen trädgård som hon skulle önska. Fast fortfarande gäller att trädgård är på blodigt allvar, och inte en harmlös hobby.

LÄS MER:I Kina har pionen fått en egen festival

Vid ritbordet växer nya trädgårdar fram. För säkerhets skull har Heidi Palmgren en skärm framför fönstret för att inte distraheras av plantskolevärlden utanför. "Stilen är densamma som för 40 år sedan. Men kanske filar jag lite mer nu", säger hon.
Vid ritbordet växer nya trädgårdar fram. För säkerhets skull har Heidi Palmgren en skärm framför fönstret för att inte distraheras av plantskolevärlden utanför. "Stilen är densamma som för 40 år sedan. Men kanske filar jag lite mer nu", säger hon. Bild: Johan Nilsson/TT

LÄS MER:Nu är perfekt att plantera dina rosor

Heidis fem bästa tips

1. Bo in dig innan du börjar göra något alls.

2. Gör många sittplatser. En för sol, en för skugga och en att bara sitta och sura i.

3. Låt entrén bli en vårträdgård. Plantera perenner och växter som är som vackrast på våren. Det är då man stannar upp och ser sig omkring innan man går in i huset.

4. Plottra inte. Låt inte rabatterna bli en sillsallad utan tänk: många plantor, få sorter.

5. Jorden är till för rötter, inte fötter. Lägg ut plankor att gå på när du planterar en rabatt. Jorden packas av för mycket trampande och då får växternas rötter inte syre nog.

LÄS MER:På Balsgård förädlas bären till din trädgård

Ulla Molin – en inspiration

Heidi Palmgrens viktigaste inspirationskälla har varit den svenska trädgårdsarkitekten och journalisten Ulla Molin (1909–1997) som hon kände väl.

2018 tilldelades Heidi ett pris till Ulla Molins minne instiftat av nätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens med motiveringen: ”Heidi Palmgren har fört vidare Ulla Molins estetiska arv med ett fast grepp om trädgårdens struktur och hur den byggs upp med väggar, golv och tak. Hon har fortsatt Ulla Molins arbete med att lära svenska trädgårdsägare att aldrig glömma den gröna stommens betydelse och att spela med sparsmakade kontraster i tuktat mot frisläppt, det ljusa och skira mot det mörka och kraftfulla”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS