Lodjursstammen granskas med ny teknik

Svenska jägareförbundet och länsstyrelsen har startat ett pilotprojekt för att med dna-teknik försöka kartlägga hur många lodjur det finns i Västra Götaland.

ANNONS
|

Bild: Heiko Junge/TT

I dag vet man inte hur många lodjur det finns i länet berättar Svenska jägarförbundets Karl-Johan Brindbergs.

– Vi tror att de finns 12–14 familje­grupper, men det är en gissning. Med dna-tekniken kan vi hålla isär familjegrupperna och se vilka djur som är släkt . Det ger oss en bättre bild av läget.

Försöket startade i höstas i sam­arbete med ett företag och ska pågå i ett par år och det förutsätter snö.

– Man skär nämligen loss en spårstämpel ur snön och ur det kan man göra en analys som visar dna, berättar Karl-Johan Brindbergs.

Svårt hålla isär familjegrupper

Nelly Grönberg vid länsstyrelsen berättar att när honor med ungar går tätt i markerna är det svårt att håll isär familjegrupperna.

ANNONS

Det bedöms bli lättare med dna-teknikens hjälp.

– Sedan är det så att dna blir ett bra komplement till vanligt spårning i snö och alla kameror vi har i skogarna. Målet är att så gott som möjligt kunna bedöma hur stor livskraftig lodjursstam.

– Rävskabben är på uppgång i Bohuslän igen och då kommer med stor säkerhet också lodjuren att drabbas av detta, säger Nelly Grönberg.

LÄS MER:Slår larm: flera skabbrävar har siktats i Bohuslän

Letar honor med ungar

Men hon lägger till att den största utmaningen är att skilja olika lodjursgrupper åt.

Vad är själva finessen med det?

– Man uppskattar den nationella lodjurspopulationen på hur många föryngringar man har. Då måste man leta efter honorna med ungar. När det gäller varginventering så är dna den viktigaste metoden. Då får man dna-spårar ur spillningen och urin.

Och det fungerar inte med spillningen på lodjur?

– Nej, deras sätt att leva gör det svårare.

LÄS MER:Tre lodjur kan få fällas i Dalsland

ANNONS