Anders Paulsson sektionschef på Arbetsförmedlingen i Munkedal Sotenäs och Lysekil
Anders Paulsson sektionschef på Arbetsförmedlingen i Munkedal Sotenäs och Lysekil Bild: Lasse Edwartz

Klart vilka kontor Arbetsförmedlingen lägger ner

Arbetsförmedlingen i bland annat Munkedal läggs ner. Uddevalla och Strömstad blir kvar. Men verksamheten kommer utan tvekan att förändras med halverad personalstyrka. Hur turordningen blir bland dem som riskerar att sägas upp är ännu inte klart.

ANNONS
|

Efter det chockartade varslet i början av året stod det klart att över hälften av Arbetsförmedlingens lokala kontor ute i landet skulle stängas. På torsdagen kom beskedet att Munkedal, med runt 20 anställda, hör till de orter som blir av med sina kontor.

– Ingen har fått besked om uppsägning än så är klart att det finns en oro för det. Men det här har ändå varit på gång ett tag. Om man jobbar i Munkedal eller i Uddevalla tror jag inte är den stora frågan. Här ligger det ändå hyfsat nära Uddevalla och eftersom det digitala har byggts ut kan de arbetssökande sköta mycket själva, säger sektionschef Anders Paulsson.

ANNONS

Arbetsförmedlingen har även obemannade lokaler i Sotenäs och Tanum som används för bokade besök men som också stängs helt.

Räknar med halverad personalstyrka

I januari hade förmedlingarna i Uddevalla, Munkedal och Strömstad drygt 130 anställda, en siffra som därefter har förändrats.

Exakt hur stor övertaligheten blir är inte klart.

– Jag räknar med att personalstyrkan kommer att halveras men det betyder inte att hälften blir uppsagda, säger Anna Johansson, chef för Arbetsförmedlingen i Bohuslän.

Varslet omfattar totalt 4500 anställda i landet. Samtidigt görs en förstärkning av myndighetens kundtjänst från 800 till 1500 anställda. Hela Nordvästra Götaland, där Bohuslän ingår, räknas som en geografisk turordningskrets.

"Lokalkontoren har varit stommen"

Alla med jämförbara arbetsuppgifter placeras på en lista och rangordnas utifrån statlig anställningstid. Sedan sker uppsägningar enligt principen "sist in – först ut".

Att kontoret i Munkedal läggs ner innebär alltså inte att just de anställda där blir uppsagda.

Anna Johansson ser åtgärderna som nödvändiga utifrån de ekonomiska förutsättningarna.

– Det här kan hjälpa oss att ge någorlunda stöd till våra kunder i alla fall. Många använder också våra digitala kanaler, alla behöver inte det fysiska mötet. Sedan är det ändå så att lokalkontoren har varit stommen för vår samverkan ute i kommunerna.

Inte bestämt när kontoren försvinner

När Arbetsförmedlingens kontor i de mindre kommunerna försvinner är inte klart.

ANNONS

– Vi ska inte lämna dem som behöver oss utan måste gemensamt försöka hitta lösningar för att hjälpa de svagaste individerna på bästa sätt, säger Anna Johansson.

Trots att arbetsförmedlingen i Strömstad blir kvar så kommer verksamheten där att förändras märkbart.

– Vi kommer inte att ha någon personal placerad där och det kommer inte att vara öppet för spontanbesök som det är idag. Jag bedömer att vi inte kommer att lösa uppdraget om vi inte finns samlade på ett ställe, säger Anna Johansson.

De längst från arbetsmarknaden drabbas

Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedal, kommenterar beskedet om att den lokala arbetsförmedlingen läggs ner:

– Självklart är det alltid tråkigt när service och arbetstillfällen försvinner. Det är de som står längst från arbetsmarknaden som drabbas. Risken är att vi får ett högre tryck på kommunen från den gruppen av människor, säger han.

Även han framhåller dock att många hittar jobb på egen hand och klarar sig långt med digitala tjänster.

– Att åka från Munkedal till Uddevalla, när det behövs, är inte heller hela världen kan jag tycka. Samtidigt får vi en lokal i centrum som kan användas till annat. Om någon till exempel vill öppna butik, restaurang eller något annat som kan liva upp vårt torg så vore det positivt för centrum, säger Jan Hognert.

ANNONS
ANNONS