Ljungskile behöver en plan för utbyggnad av kommunala aktivitetsytor, anser debattören.
Ljungskile behöver en plan för utbyggnad av kommunala aktivitetsytor, anser debattören. Bild: Karl af Geijerstam

Därför behöver Ljungskile ett utegym

Det är viktigt att det finns aktivitetsytor i närområdet

ANNONS

På väg till sommarstugan fastnade jag i Anders Hansens sommarprat. Programmet handlade om varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Detta fick mig att reflektera över hur utbudet ser ut i Ljungskile för våra barn och unga när det gäller lekplatser, näridrottsplatser och andra aktivitetsytor. Idag erbjuder kommunen sex lekplatser för de allra yngsta varav en ska läggas ner och två är i upprustningsbehov. Övriga tre renoverades helt eller delvis för tio år sedan och ingen av dessa är handikappanpassad. Det finns två näridrottsplatser, en konstgräsplan och en asfalterad tennisbana, båda är i behov av upprustning varav den sistnämnda är i mycket stort behov då den idag inte är ändamålsenlig. När det gäller utegym, multiarenor, tema lekplatser och andra aktivitetsytor lyser det helt med sin frånvaro. Detta i tider då de flesta barn och ungdomar spenderar hela sina dagar i vila oftast bakom någon skärm.

ANNONS

Att psykisk ohälsa ökar mest bland barn och unga är enligt Hansen en följd av stillasittande och för lite socialt samspel i verkliga livet. Fysisk aktivitet är vår viktigaste medicin och vi är skapta till att röra på oss. Istället för att bygga bort sådant som vi behöver som till exempel lekplatser och näridrottsplatser, behöver vi investera i hälsa och kompensera för eventuella socioekonomiska skillnader. Att det i princip helt saknas näridrottsplatser och andra aktivitetsytor i närhet av där barn och unga bor och/eller i närheten av skola i en tätort som Ljungskile är inte okej.

Riksidrottsförbundet menar att om man kan idrotta nära sitt hem eller skola ökar möjligheterna för våra barn och unga att vara aktiva. Närhetsprincipen är med andra ord en viktig socioekonomisk fråga eftersom barn och unga då inte blir beroende av föräldrars engagemang för att ta sig till olika aktivitetsytor och idrottsanläggningarna.

Hur ser Uddevallas utvecklingsplan ut för kommunens idrottsanläggningar, lekplatser och aktivitetsytor? Hur ser utbud, tillgänglighet och likvärdighet ut i förhållande till i vilken stadsdel man bor i? Och hur har kommunen tänkt utnyttja alla dessa ytor där det en gång i tiden fanns lekplatser och fotbollsplaner på bästa sätt?

Joakim Hedlund

ANNONS

ANNONS