Natur- och kulturliv på kryssning i Havstensfjorden

En kvällstur med båten i Havstensfjorden bjuder såväl på natur, djur och historia. På måndagen var Bohusläns museums kultur och naturkryssning fullbokad med nyfikna.

ANNONS
|

Knubbsäl, pilgrimsfalk, ejder, musselodlingar och ett myller av skarvar tar emot kultur- och naturkryssningen i Havstensfjorden. Kryssningen är en del av Västerhavsveckan och med på båten finns Bohusläns museums Lars Rydbom, före detta byggnadsvårdsantikvarie och Jan Uddén biolog. Under den tre timmar långa båtfärden berättar de om Uddevallas historia och naturliv.

–Uddevalla har historia från 1500-talet, placeringen var rent strategisk som en viktig handelsplats, berättar Rydbom när båten tar fart ut mellan de stora silorna i Bäveåns mynning där fåglar flockas.

Lars Rydbom, före detta byggnadsvårdsantikvarie på Bohusläns museum.
Lars Rydbom, före detta byggnadsvårdsantikvarie på Bohusläns museum. Bild: Maja Nilsson

Kryssningen är fullbockad med 211 nyfikna resenärer. Båten tar sig via Gutsafsberg, den hälsobringande källan som är en av Sveriges äldsta havsbadorter med anor från 1700-talet. I Byfjorden passerar vi Rödön och Ringburen - fjorden kantas sporadiskt av bebyggelse.

ANNONS

– Det beror på det generella strandskyddet. Det ska finnas särskilda skäl för att få bygga, då blir det en begränsning så att bebyggelsen inte tar över allting, säger Rydbom.

När vi åker under Uddevallabron, får vi veta om svårigheterna att sätta brofästen i bergsmorän. En hårdare bergstyp än byggarna räknat med, vilket drog ut på tiden.

Knubbsäl och pilgrimsfalk

Väl ute på andra sidan, i Havstensfjorden breder rader av musselodlingar ut sig med åpna ejdrar runt om. Utanför Mollön ligger motorbåtar på rad för makrillfiske.

Både tumlare och vikval har synts till i fjorden, men denna måndag får vi nöja oss med de lite mer vanliga djuren. Så som knubbsälen som lagt sig för att vila vid ett skär.

Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum.
Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum. Bild: Maja Nilsson

Kollholmen, Långholmen och Vadholmen passerar på höger sida.

– Här är kolossalt fågelrikt, ejder, silltrut, gråtrut, fiskmås, havstrut.. Men fiskmåsarna flyttar in till stan, berättar Jan Uddén.

– Det beror på att vi är så måna om att ha prydliga gräsmattor. Hade ni inte klippt gräsmattan var fjärde vecka hade vi varit av med problemet. Så vet ni det, konstaterar han.

Brattön närmar sig och det är här Pilgrimsfalken har häckningsplats. Men om den kommer visa sig i dag är Uddén inte säker på.

ANNONS

Han tar fram sin mobil.

– Ska du ringa den? skämtar en av resenärerna.

Från mobilen ljuder lockläte och det dröjer inte lång stund innan en majestätisk pilgrimsfalk breder ut vingarna. Sätter sig på en av öns klippor för en kort stund innan den försvinner in bland träden igen.

Musselodlingar.
Musselodlingar. Bild: Maja Nilsson
ANNONS