Regeringen borde låta domstolarna besluta om Preemraff

Moderaterna: Regeringens hantering av detta ärende är oseriöst och riskerar att undergräva trovärdigheten i hela systemet.

ANNONS

I Sverige har vi en demokrati som fastställer att ministerstyre inte får förekomma. Det handlar om tillit och förtroende och det är en ordning som tjänat oss väl. Korruption som förekommer i många andra länder i många olika former är därför mycket ovanligt hos oss.

Vår tågordning, om att myndigheter bedömer i första steget, politiken beslutar och domstolar prövar besluten vid överklagan, är därför viktig att upprätthålla. Det krävs om respekten för vårt demokratiska system ska finnas kvar och ordning och reda kan utkrävas mellan olika aktörer och individer i samhället

Men nu har Socialdemokraterna, med all tydlighet, efter påtryckningar från regeringskollegan Miljöpartiet frångått denna ordning. Regeringen kommer att besluta om tillståndsprocessen för Preemraff i Lysekil efter att överdomstolen sagt sitt.

ANNONS

I regeringsförklaringen uttalade Stefan Löfven att Sverige ska bli världens första fossilfria land. Sannolikheten för att regeringen ska neka tillstånd för utbygganden ökade med det uttalandet drastiskt. Därmed sätter sig Socialdemokraterna i den lilla kortsiktiga bubbla som Miljöpartiet sedan länge befinner sig i.

Preemraff i Lysekil är en av branschens mest miljöeffektiva aktörer, de är med rätta stolta över det och med denna utbyggnad skulle deras ställning därom stärkas ytterligare. Preemraff kommer att göra denna utbyggnad oavsett vad regeringen beslutar. Problemet för klimatet är då bara att utbyggnaden kommer att ske i en annan dela av världen där miljölagarna är mer tillåtande.

Vi har ett system inom EU med handel med utsläppsrätter. Det är viktigt även för detta systems legitimitet att det finns regler som respekteras av alla. Regeringens hantering av detta ärende är oseriöst och riskerar att undergräva trovärdigheten i hela systemet.

Men att klimatfrågan är ett globalt problem verkar regeringen inte bry sig om, så länge de uppfyller sina egna inhemska mål. Ett nej till utbyggnad kommer alltså att få stora konsekvenser för klimatet men också för näringsliv, arbetstillfällen och kommunernas välfärd i vår del av världen.

Det är en satsning på makalösa 15 miljarder som skulle skapa runt 300 högteknologiska och industriella arbetstillfällen i Lysekils kommun som regeringen nu tänker säga nej till. Det finns en synergieffekt av dessa nya jobb som skulle gynna hela Västsverige – jobb skapar jobb.

ANNONS

Utbyggnaden och driften skapar jobb hos underleverantörer, hotell, livsmedelsbutiker, restauranger – listan kan göras lång – och det lokala näringslivet skapar därmed friska, välbehövliga skattekronor in till våra kommuners skolor och äldrevård. Men ett nej skulle också vara ett stort nederlag för miljön i världen, eftersom allt talar för att denna process skulle genomföras någon annanstans till betydligt sämre miljövillkor.

Det kan inte nog betonas på hur mycket det skulle ge västsvenskt näringsliv, att denna 15-miljardersinvestering kan komma till stånd.

Vi kommer driva denna fråga hårt i riksdagen.

Vi anser att det är mycket bättre att dessa pengar stannar och gör nytta i Västsverige istället för att de ska hamna någon annanstans.

Lars-Arne Staxäng (M)

Ann-Sofie Alm (M)

Riksdagsledamöter i Fyrbodal

ANNONS