Nya chefredaktören vill komma närmare läsarna

Nu är det klart vem som blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare när Ingalill Sundhage går i pension. Gunilla Håkansson, tidigare chefredaktör för Allas veckotidning, vill fördjupa den lokala journalistiken och komma närmare läsarna.
– Det personliga perspektivet är viktigt, säger hon.

ANNONS
|

Efter tolv år inom Aller media och veckopressen gjorde Gunilla Håkansson i somras ett inhopp som nyhetschef på sin gamla arbetsplats Östran i Kalmar, och upptäckte hur roligt det fortfarande är med lokaljournalistik.

När hon sedan såg att Bohusläningen sökte en ny chefredaktör tog hjärtat ett extra skutt.

– Sökprofilen stämde in på mig. Jag älskar Bohuslän, tidningen har en lagom stor redaktion och det är också en pigg redaktion, liksom den i Strömstad. Tidningarna håller hög kvalitet. Jag kände att jag skulle kunna trivas här.

Född och uppvuxen i Kalmar hann hon arbeta både i Stockholm och London innan hon utbildade sig till journalist.

ANNONS

– Just då var jag väl inte så pigg på att återvända till lilla Kalmar men det var ju där jag hade kontakter. Och jag blev kvar i elva år, det var ett skarpt och bra gäng på redaktionen. Jag fick göra allt: nyhetsrapportering, redigering, vara familjeredaktör. Jag var till och med ungdomsredaktör ett tag, det var ju längesen.

Vilka är dina journalistiska hjärtefrågor?

– Något som jag tar med mig från veckopressen är det personliga perspektivet, att gå nära och på djupet i olika företeelser Att prata med människor och inte bara rapportera. En nyhet som till exempel att det är långa väntetider för operation blir så mycket mer bergriplig och konkret när man får ett ansikte på en som drabbats, som den man som Bohusläningen skrev om för ett tag sen. Det kan handla om sådant som en ändrad busstabell, vad innebär det för den enskilde? Allt ska ju också gå fort i dag, men en intervju ska kunna få ta tid.

Gunilla Håkansson tror på läsarengagemanget som något att bygga upp och ta tillvara.

– Jag vill bjuda in läsarna mer.

"Läsarna ska känna att de inte kan vara utan tidningen", säger Gunilla Håkansson.
"Läsarna ska känna att de inte kan vara utan tidningen", säger Gunilla Håkansson. Bild: Henrik Lundbjörk

Som mediebranschens och kvalitetsjournalistikens största utmaning ser hon svårigheten att ta betalt. Ändå tror hon på lokaljournalistikens framtid.

ANNONS

– Lokaljournalistik varken kan eller ska vara gratis. Läsarna ska känna att de inte kan vara utan tidningen. Och oavsett teknikens utveckling så är det innehållet som är det viktiga, inte vilken plattform man väljer. Jag var nyligen på en konferens i London och det visade sig att alla de stora drakarna, The Guardian och BBC, satsar på lokaljournalistik. Jag tror att BBC knöt till sig runt 150 nya reportrar bara för att skriva mer lokal journalistik.

Ingalill Sundhage kommer att arbeta på tidningarna året ut. När Gunilla Håkansson tillträder den första december ska hon till att börja med lära känna redaktionerna, läsekretsen och Bohuslän närmare. När sambon Andrew, från London, får jobb i Uddevalla flyttar de hit på riktigt. Tills vidare har Gunilla kompletterat parets lägenhet i Malmö med en mindre lya i Uddevalla.

– Bara 17 kvadrat, det är knappt jag får plats själv. Men jag ser havet, det påminner lite om Västra hamnen. Andrew är undersköterska, jag tror inte han kommer ha problem att hitta ett jobb.

Din relation till Bohuslän?

– Första gången jag kom hit var faktiskt i vuxen ålder, jag var 21, och blev förälskad direkt. Naturen är ju så annorlunda mot östkusten, Småland och Skåne. Jag har tillbringat många semestrar här.

ANNONS

Då ska vi se vad du kan om din nya hemort. Vilka av följande åtta personer är inte från Uddevalla: Daniel Norberg, Kim Kärnfalk, Erik Segerstedt, Cissi Wallin, Ture Malmgren, Camilla Läckberg, Percy Barnevik och Ellen Mattsson?

– Hm. Camilla Läckberg.

Rätt svar. Kanske var det för lätt. Vet du vilka de andra är?

– Segerstedt, jag känner igen namnet, men nej. Ellen Mattsson vet jag inte, inte heller Daniel Norberg.

Och Ture Malmgren?

– Jag vet inte.

Det var han som startade Bohusläningen 1878.

– Hoppsan.

Fråga nummer två: vad är Göksäter?

– Ingen aning.

Ingen fara. Nu lite sport. I vilken idrott verkar klubben Kroppskultur?

– Men det läste jag ju häromdagen. Är det handboll?

Rätt. Vilket är Uddevallas bästa fotbollslag som nyligen gick upp i Superettan?

– Eeh...Odde. Oddevold?

Bra gissning, rätt sport men fel svar. Det är Ljungskile. Sista frågan. Vill du läsa upp följande ortnamn: Grebbestad, Brastad, Sämstad, Herrestad.

– Grebbesta'. Brasta'. Det kunde jag. Och Sämsta' kanske? Nu är det något lurt här, antingen att Herrestad uttalas lika eller inte. Herresta'?

ANNONS

Jajjemän, helt rätt!

Gunilla Håkansson tillträder som chefredaktör för Bohusläningen och Strömstad Tidning den 1 december.

Gunilla Håkansson

Ålder: 54 år

Familj: Sambon Andrew, två vuxna söner 22 och 24 år gamla samt en bonusdotter med man och dotter.

Bor: I lägenhet i Malmö samt nyinförskaffad mindre lägenhet i Uddevalla i väntan på att sambon kan flytta upp.

Fritidsintressen: Att snorkla och vandra samt kultur i olika former: film, teater, happenings.

Husdjur: Jag är pälsallergiker och har haft papegojor. Men har inga djur idag.

ANNONS