Hundratals har tänt ljus på Kungstorget i Uddevalla till minne av Wilma Andersson.
Hundratals har tänt ljus på Kungstorget i Uddevalla till minne av Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström

Wilmas död skakar unga i Uddevalla: "Alla är chockade"

Wilma Anderssons död har satt Uddevalla i sorg. Fredagens besked skakar ungdomar i hennes ålder. På gymnasieskolan där Wilma gick under en period har man nu en kurator i beredskap.
– Det är som att alla är chockade, säger Karolina Jakku, elev på Drottning Blankas gymnasium.

ANNONS
|

Efter veckor av sökande efter 17-åriga Wilma Andersson gjorde polisen i torsdags kväll fynd som fick polisen att konstatera att hon är död.

Uddevalla skakas av beskedet och under helgen har hundratals deltagit i manifestationer och tänt ljus till minne av flickan. På måndagen brinner ljusen fortfarande och på Kungstorget i Uddevalla stannar förbipasserande för en tyst stund.

– Det kan hända många tragedier på en skola, men att det här händer är verkligen otänkbart, säger Lotten Robertsson, rektor på Drottning Blankas gymnasium som ligger vid torget.

Skolor i Uddevalla är beredda med kuratorer för att möta behovet av samtal bland ungdomarna.

ANNONS

– Elever och vårdnadshavare har fått information om att det finns samtalsstöd om de önskar. Vi har kuratorn på stand by och stämmer av med personalen kring behovet, säger Lotten Robertsson, rektor på Drottning Blankas gymnasium, där Wilma gick under en tid.

"Det är så hemskt, man undrar vad hennes familj känner", säger Alexandra Högberg Woravalai (mitten), elev på Drottning Blankas gymnasium. Här med Nova Severinsson och Karolina Jakku. De beskriver att det varit ovanligt tyst i korridorerna på skolan, efter beskedet om Wilmas död.
"Det är så hemskt, man undrar vad hennes familj känner", säger Alexandra Högberg Woravalai (mitten), elev på Drottning Blankas gymnasium. Här med Nova Severinsson och Karolina Jakku. De beskriver att det varit ovanligt tyst i korridorerna på skolan, efter beskedet om Wilmas död. Bild: Edvin Bergström

Ovanligt tyst i skolan

Elever på skolan berättar att det varit ovanligt tyst i korridorerna under första skoldagen efter beskedet om Wilmas död.

– Alla går för sig själv och lärarna är lugnare än vanligt. Det är som att alla är chockade, säger Karolina Jakku, elev på Drottning Blankas gymnasium. Hon har själv tidigare i livet mist sin syster och berättar att hon känner starkt kring det som hänt Wilma.

– Det tog hårt när jag fick reda på det. Skulle jag träffa hennes anhöriga skulle jag bara vilja krama om dem, fast att jag inte vet vilka de är. Det är hemskt som fan, säger hon.

Karolinas kompis Nova Severinsson är även hon berörd.

– Det är så tragiskt, hon var bara 17 år. Idag har det varit väldigt tyst här. Det brukar annars vara väldigt livligt med folk som sjunger och sånt, men idag är det som en oro bland alla och helt tyst.

– Det går många tankar i huvudet, det är helt overkligt. Det har varit mindre spring här idag, jag tror att många tänker på vad som hänt. Man blir påmind hela tiden också. Det är bara att kolla ut så ser man alla ljusen, säger Mohammed Ali, elev på Drottning Blankas gymnasium.

ANNONS
Amir Jonis, Joma Chaath och Mohammed Ali beskriver känslorna efter beskedet om Wilma i fredags: "Jag har inte kunnat sova", säger Joma Chaath (mitten). "Jag blir lite deprimerad faktiskt. Det är så hemskt, man vet att man inte kommer se henne igen", säger Amir Jonis (till vänster).
Amir Jonis, Joma Chaath och Mohammed Ali beskriver känslorna efter beskedet om Wilma i fredags: "Jag har inte kunnat sova", säger Joma Chaath (mitten). "Jag blir lite deprimerad faktiskt. Det är så hemskt, man vet att man inte kommer se henne igen", säger Amir Jonis (till vänster). Bild: Edvin Bergström

Inga extra resurser

Men trots elevernas oro och tystnaden i korridorerna har inte skolorna satt in några extra resurser för stöd i nuläget.

– Märker vi att det finns behov av annat är det möjligt att vi sätter in mer resurser men i dagsläget gör vi bedömningen att det inte behövs, säger Lotten Robertsson.

Stefan Einarsson är chef för Uddevalla kommunala gymnasieskolor och berättar att man höjt beredskapen på skolorna sedan i fredags – men inte satt in extra resurser.

– Vi måste utgå från att unga är berörda, det kan komma elever som behöver samtal. Vi har skolsköterska och kurator i varje gymnasiehus. Beredskapen är på den nivån att vi kan erbjuda samtal helt enkelt, säger han.

ANNONS