Sebastian Kurz, från konservativa ÖVP, och Werner Kogler, från De gröna, skakar hand efter koalitionsförhandlingarna.
Sebastian Kurz, från konservativa ÖVP, och Werner Kogler, från De gröna, skakar hand efter koalitionsförhandlingarna. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Österrikes nya regering satsar på miljön

Miljö och invandring blir två prioriterade områden när 33-årige Sebastian Kurz och hans konservativa parti ÖVP bildar regering med miljöpartiet De gröna.

ANNONS

Österrikes nya regering kommer att bestå av tio ministrar från konservativa ÖVP och fyra ministrar från miljöpartiet De gröna. Miljöfrågan genomsyrar också regeringsförklaringen och målsättningen är att Österrike ska gå i bräschen i Europa för att minska skadlig miljöpåverkan.

I det ingår bland annat att Österrike ska vara koldioxidneutralt till 2040. Men redan tio år tidigare ska all elektricitet komma från förnybara energikällor. Det kommer också att bli dyrare att flyga och billigare att åka tåg, uppger De grönas partiledare Werner Kogler.

Invandring och islam

Konservativa ÖVP har i sin tur fått igenom en tuffare hållning gentemot illegal invandring och politisk islam, något som kan väcka missnöje bland De grönas anhängare. Det gäller bland annat planerna på att kunna ta potentiellt farliga individer i skyddsförvar, även om de inte har begått något brott. Koalitionen vill också höja åldersgränsen för att bära slöja i skolan från 10 till 14 år.

ANNONS

Uppgörelsen lär innebära att Sebastian Kurz återigen blir förbundskansler medan Werner Kogler blir vicekansler. ÖVP lägger också beslag på de tunga portföljerna i regeringen, som försvar, inrikes- och utrikesfrågor samt finansdepartementet. De Gröna får i sin tur ansvar för miljö-, justitie- och socialdepartementet samt kultur och sport. Men överenskommelsen mellan partierna måste först godkännas av De grönas förbundsråd.

Långa förhandlingar

Det var på onsdagen som ÖVP och De gröna enades om att bilda en regeringskoalition, efter tre månader av förhandlingar. Österrike tvingades till nyval i höstas efter en skandal som skakade det tidigare regeringspartiet, högerpopulistiska FPÖ. I valet tappade FPÖ ungefär tio procentenheter, medan ÖVP fick 37,5 procent av rösterna. De gröna fick 13,9 procent, vilket öppnade för regeringsförhandlingar.

Konservativa ÖVP och Socialdemokraterna (SPÖ) regerade tillsammans i början av 2017. När ÖVP:s partiledare avgick i maj 2017 tog den unge Sebastian Kurz över, och samarbetet med SPÖ förklarades avslutat. Han gjorde stora förändringar av ÖVP, som snabbt gick från en tredje- till en förstaplats i opinionssiffrorna.

I nyvalet hösten 2017 vann ÖVP stort och Kurz gav högerpopulistiska FPÖ chansen till ett regeringssamarbete. Men efter att en skandalvideo från Ibiza med FPÖ-ledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache avslöjats sprack regeringen i maj 2019. Strache avgick också från partiledarposten.

I nyvalet hösten 2019 fick ÖVP 37,5 procent av rösterna och De gröna 13,9 procent, vilket ledde fram till regeringsförhandlingar. FPÖ fick 16,2 procent och backade nästan tio procentenheter jämfört med valet 2017. Socialdemokraterna fick 21,2 procent, även det en minskning jämfört med föregående val.

ANNONS