Grosshandlaren byggde ett slott

Ett stenkast från motorvägen, alldeles intill Gullmarsfjorden ligger Torreby Slott. Somliga känner igen exteriören från Camilla Läckbergs tv-serie. Då var det skådespelaren Per Moberg som sprang ut och in genom de pampiga dörrarna. Nu har golfarna tagit över.

ANNONS
|

På gårdsplan vajar de nordiska flaggorna. Det doftar lunch från slottsrestaurangen och på övningsgreenen puttar man.

Fast riktigt som på fornstora da´r är det inte.

– Tänk när familjen Sörensen bodde på godset, säger Bertil Andersson drömmande: jetsetfester, kungligheter, Greta Garbo. Kreuger...

Bertil är ordförande i golfklubben och vet det mesta om slottet. Han visar runt i det röda tegelpalatset som är byggt i romanistisk nygotisk stil. I entrén möts vi av en stor byst föreställande grosshandlare Niels Georg Sörensen. Det var han som uppförde slottet 1887.

– Slottet var bara för gäster. Själva bodde de i herrgården, berättar Bertil och pekar på ett gult stort hus.

ANNONS

Fortfarande dukar man upp till fest i balsalen. Väggarna pryds av svartvita bilder från 1800-1900-talet: personalen som står prydligt uppställd, kusken Eriksson med droska och den adliga frun och alla barnen syns också. Sommartid reste herrskapet och staben av tjänare hit med ett extrainsatt tåg från Stockholm. Under vintern var det ett annat tjusigt hus på Blasieholmen som gällde.

– Men Sörensen kom inte från en överklassmiljö. Tvärt om, säger Bertil och berättar hur den stormrike trägrosshandlaren föddes på Kvittholmen i Norge, gick tre år i skola och som 15 åring mönstrade på en båt till Spanien. Där började han exportera dun och fjäder till Norden och såsmåning om även apelsiner. 1856 startade Sörensen och en kompanjon en grosshandelsfirma i Barcelona som handlade med trävaror. Väl hemma i Sverige började han köpa upp skogar i Småland, Östergötland och Värmland. Det här blev grunden till den enorma rikedomen.

Idag har den stolta mönsterjordbruket med djur och tusentals frukträd förvandlats till golfbana. Allt tack vare Stig Widell som köpte stället 1960.

– Då hade slottet stått förfallet i många år.

Numera äger golfklubben och dess medlemmar 100 hektar av markerna. Annat ägs av Göteborgs stift.

Bertil visar hur kyrkan varit flitig med att märka ut olika vandringsleder. På skyltar kan man läsa historiska fakta om bygden.

ANNONS

Tio minuters promenad från slottet ligger båthamnen. En bit längre bort lockar badstranden. Det är märkligt fridfullt så här på förmiddagen.

– Inte ens alla Munkedalsbor hittar hit.

Utefter vägen ser vi de gamla djurstallarna, smedjan som blivit bostadshus och andra byggnader som härstammar från Sörensens tid. Bertil berättar om guldfiskarna som simmar vid nionde hålet och om kräftorna som är in planeternas i nians damm.

Birgitta Bergdahl som är ute och stavgår har tillbringat många somrar i Torreby.

– Det här är ett underbart område - bad- och båtliv och härliga vandringar. Titta bara på bokskogen. Hon gör en svepande rörelse med ena staven.

Efter en lagom promenad står vi åter vid slottet - lunchtime.

– Och vill man prova slottslivet så kan man hyra rum sova över, säger Bertil.

ANNONS