Stormen Ciara kom med orkanvindar och rekordregn

Bohusläns invånare fick hålla i hatten när stormen Ciara kom med full fart från de brittiska öarna. Hundratals träd blåstes omkull, tusentals hushåll stod utan ström och i Uddevalla föll det på ett dygn lika mycket regn som normalt faller på en månad.

ANNONS

Har du märkt av stormen? Skicka dina bilder till redaktionen@bohuslaningen.se

Under natten har det regnat på ordentligt. På SMHI:s väderstation i Uddevalla har 42 mm nederbörd uppmäts från klockan sju på söndagsmorgonen till klockan sju på måndagsmorgonen.

– Det är ungefär den normala nederbördsmängden för hela februari månad, konstaterar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Uddevalla brukar få 50 millimeter regn i snitt under februari. Som jämförelse föll det i fjol 26 millimeter regn och senast det föll så här mycket regn var 2008, alltså mer än tio år sedan. Under söndagsdygnet var Uddevalla också den tredje regnigaste orten i landet.

ANNONS

Vindarna började ta fart vid lunchtid på söndagen och ökade successivt. Runt halv nio på söndagskvällen så kulminerade vindbyarna på Uddevallabron. En väderstation på bron mätte då vindbyar på 35,2 meter per sekund, vilket är över gränsen för orkanstyrka.

Många nedfallna träd

Och under måndagsmorgonen och -förmiddagen märktes tydligt stormen Ciaras framfart, med bland annat nedfallna träd som blockerade vägar på flera håll och Uddevallabron som stängdes av för tung trafik men som nu öppnat. Tjörnbron är öppen men det råder nedsatt hastighet.

Stormen påverkar trafiken på flera håll i Bohuslän. Larmen om nedfallna träd strömmar in till trafikverkets ledningscentral.

– Totalt har vi hand om 250 träd i Västra Götaland och Halland. Men vi tror också det rör sig om ett stort mörkertal, säger Mats Olsson, vägtrafikledare Göteborg.

Trafikverket fick stoppa tågtrafiken helt på sträckan Uddevalla-Strömstad. Den beräknas vara igång igen först på tisdag 07.00. Även tåg mellan Herrljunga-Borås och Håkantorp-Gårdsjö fick ställas in men för de sträckorna har trafiken återgått till det normala under måndagskvällen. Västtrafik hänvisar till sin hemsida för mer information.

– Bohusbanan är fortfarande avstängd så vi ersätter fortfarande med bussar. Man får hålla sig uppdaterad om man ska resa och man får vänta sig lite förseningar. Vi har också upptäckt att vi har problem med reseplaneraren så man måste gå in på hemsidan för att få trafikuppdatering, säger Mette Ramquist, Västtrafiks pressjour.

ANNONS

Filmen visar stormläget längs västkusten under söndagskvällen.

Uddevallabron öppen igen

Under natten stängdes och öppnades Uddevallabron för trafik allt eftersom. Under måndagskvällen rullar trafiken på som vanligt.

LÄS MER:Det gäller när broarna stänger

Filmen visar blåsovädret vid Hunnebostrand tidigare på söndagen. Foto: Karin Carlsson

Elstörningar i Bohuslän

Under söndagen drabbades hundratals hushåll av ett strömavbrott i Strömstad, Tanum och Sotenäs. Under måndagsmorgonen råder det strömavbrott på flera områden i Bohuslän. Tjörn, Orust och Sotenäs är drabbade områden där det är som värst på Orust med över 450 drabbade.

Filmen visar ovädret i centrala Uddevalla vid 14-tiden på söndagen. Under kvällen kommer vindarna att tillta rejält, enligt SMHI. Foto: Ingvar Spetsmark

Väntas lugna ner sig under måndagen

Vid SMHI:s mätstationer längs kusten mäter man på måndagsmorgonen vindbyar uppemot 25 meter per sekund. Enligt meteorologen Marcus Sjöstedt på SMHI nådde ovädret sin kulmen under söndagskvällen.

– Under kvällen väntas vi nå kulmen och när vi närmar oss midnatt kommer det avta successivt. Kikar vi på söndagsnatten rör det sig om hårda vindar och de kan tillta igen mot måndagsmorgonen.

Strax innan 01.00 utfärdade SMHI en klass 1 varning. Det ska vara mycket hårda västliga vindbyar som ska hålla i sig till början av måndag eftermiddag i hela Bohuslän.

– Det är fortfarande ganska blåsigt närmast kusten. En klass 1 varning och den gäller lunchtid till lite efter lunchtid men de ska avta under dagen. Sen mot kvällen kommer det uppfattas som blåsigt men vi kommer inte att utfärda någon varning, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
ANNONS