Manifestation för ensamkommande flyktingbarn och unga i Stockholm.
Manifestation för ensamkommande flyktingbarn och unga i Stockholm. Bild: Anna Karolina Eriksson/TT

Orimliga villkor för de ensamkommande

Ge de ensamkommande Coronaamnesti.

ANNONS

Som medlemmar i volontärnätverket i Sotenäs kommun, har vi nu i snart fem år kunnat följa ett flertal ensamkommande ungdomar, främst från Afghanistan. De kom hit som asylsökande under 2015.

Vi har kunnat se hur de från en hoppfull första tid, med gott hopp om uppehållstillstånd, vilket de flesta med samma bakgrund tidigare beviljats, i stället fick avslag och efter överklagande ytterligare avslag. Fortfarande beviljades uppehållstillstånd för dem under 18, men processerna fördröjdes i flera år och många ensamkommande blev också åldersuppskrivna på ett sätt som lett till omfattande kritik.

Hela denna period innebar ytterligt stark stress och ångest. Med den nya gymnasielagen erbjöds de ensamkommande en möjlighet som de flesta kunde utnyttja.

ANNONS

Lagen var ett hafsverk och en kompromiss och har stora brister. De får möjlighet att genomgå gymnasieutbildning, men för att få stanna måste de inom sex månader efter avslutad utbildning ha ett fast arbete, ett krav som även för inrikes födda är svårt att leva upp till.

Dagens coronautbrott och pandemi har lamslagit stora delar av världen. Sverige är delvis ett undantag, men många anställda har varslats och permitterats. Hela branscher går på sparlåga. Stora statliga stöd lanseras för att företag och anställda ska klara sig genom krisen och finnas kvar, när Sverige startar om efter pandemin.

Idag har coronapandemin kraftfullt försämrat förutsättningarna för att kunna uppfylla gymnasielagens krav. Undervisningen som nu sker digitalt, är för ungdomar utan nätverk, svårare att kunna tillgodogöra sig. Arbetsmarknaden påverkas också kraftigt och försvårar möjlighet till arbete efter avslutade studier. Det är rimligt att även de ensamkommande får hjälp att ta sig förbi coronapandemin, precis som svenska företag och anställda får.

Flera politiska partier har pekat på svårigheter med nya gymnasielagen och med denna bakgrund framfört krav på att villkoren ses över.

Den grupp som omfattas av nya gymnasielagen, har nu varit snart fem år i Sverige. Några har avslutat sin gymnasieutbildning, de flesta håller på. Det finns idag många områden som behöver arbetskraft, inte minst inom vård och omsorg.

ANNONS

Det finns starka skäl att se över situationen för den grupp lagen gäller. Den situation vi har idag på grund av pandemin, ger helt andra förutsättningar för den enskilde gymnasieeleven än tidigare. Redan då var kraven alltför högt ställda, då det gällde att få fast anställning inom sex månader efter avslutad skolgång.

Ur ett samhällsperspektiv är det heller inte försvarbart att inte utnyttja den värdefulla resurs som gruppen är.

Ge de ensamkommande Coronaamnesti.

Mena Macken Nyberg

Stellan Welin

Annkarin Sundqvist

ANNONS