Ett antikroppstest tas genom blodprov. I Västra Götalandsregionen kommer testerna för allmänheten att kosta 160 kronor.
Ett antikroppstest tas genom blodprov. I Västra Götalandsregionen kommer testerna för allmänheten att kosta 160 kronor. Bild: Johan Nilsson/TT

VGR räknar med att kunna antikroppstesta i egen regi

Andra regioner har tagit hjälp av privata aktörer. Västra Götalandsregionen planerar dock att skala upp antikroppstestningen i egen regi.
– Vi har väntat och räknar då också med att ha den kapacitet som behövs, säger stabschefen Jan Kilhamn.

ANNONS
|

I Region Stockholm har drygt 267 000 personer testats för att påvisa antikroppar mot covid-19. Detta efter att regionen bland annat samarbetat med flera privata aktörer, där Werlabs var först ut.

– När vi satte i gång den storskaliga testningen så kom det en enorm efterfrågan och då stod Werlabs där med en tillgänglig kapacitet, och då tecknade vi avtal på 100 000 tester i en månads tid, har Claes Ruth, ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, tidigare sagt till TT.

Företagen väntar på besked

Region Skåne har å andra sidan, likt Västra Götaland, dröjt längre med att införa storskalig antikroppstestning. När de i mitten av augusti ska komma i gång har de dock också upphandlat tjänster från privata aktörer.

ANNONS

Flera av företagen uppger för GP att de väntar på frågan från Västra Götalandsregionen, och står redo med kapacitet.

Tror att regionens kapacitet räcker

Men jämfört med de andra stora regionerna, planerar Västra Götalandsregionen att skala upp antikroppstestningen utan att ta hjälp av externa aktörer.

Jan Kilhamn, stabschef i VGR, menar att regionen hittills valt att prioritera PCR-testning för pågående infektion, då det har större betydelse för att påverka smittspridningen.
Jan Kilhamn, stabschef i VGR, menar att regionen hittills valt att prioritera PCR-testning för pågående infektion, då det har större betydelse för att påverka smittspridningen. Bild: Privat

– I nuläget är planen att göra det i egen regi. Vi har väntat och räknar då också med att ha den kapacitet som behövs, både på analys- och provtagningssidan, säger Jan Kilhamn, stabschef i regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Västra Götalandsregionen hoppas kunna antikroppstesta allmänhet från och med september. Likt när PCR-provtagningen, för pågående infektion, utökades kommer primärvården att stå för en betydande andel av testerna.

Hur stor kapacitet räknar ni med behövs?

– Jag tror att det som kommer vara mest begränsat är egentligen provtagningskapaciteten. Vi kommer åter gå ut till vårdgivare som har avtal med oss, både vårdgivare som är en del av VGR eller vårdgivare som har avtal med VGR. Sedan kommer vi successivt skala upp det.

Han fortsätter:

– Vi har erfarenhet av att det är ett stort intresse för provtagning, och vill att det ska fungera så smidigt och effektivt som möjligt, med svarsrutiner och liknande på plats med viss automatik.

ANNONS