Arkivbild
Arkivbild

Telia vann loppet till Kissleberg

Varför är det just Telia och inte Comhem eller kommunen som lägger fiber i Kissleberg? Bohusläningen lät en expert förklara hur bredbandsmarknaden fungerar.

ANNONS
|

De senaste åren har utbyggnaden av fiber i Sverige gått rasande fort. Men efter att områdena med flerfamiljshus till största del redan har fått fiber, har turen nu kommit till villaområdena.

Och det är enkel ekonomisk logik som styr detta, förklarar Roger Gustafsson, jurist på Post och telestyrelsens konkurrensavdelning.

– En siffra som ofta används är att ungefär 80 procent av kostnaden för att dra fram fiber är kopplad till markarbetena. Det sätter frågan i lite perspektiv. Om du kan gräva mindre är det lättare att nå lönsamhet, säger han.

Och att gräva fram till ett flerfamiljshus är inte mycket dyrare än att gräva fram till en villa – men i stället för en kund skulle du kunna få 50.

ANNONS

Däremot gäller det ofta att vara först, förklarar Roger Gustafsson. För eftersom grävandet är dyrt är det mycket mindre lönsamt att komma tvåa, när de flesta kunder redan har tecknat upp sig med ett annat bolag.

– Allt som har med telekommunikation att göra har stordriftsfördelar, för du har höga fasta kostnader. Har du fler kunder som du kan fördela dem på blir det mer lönsamt, och det är enklare att få många kunder om du är först i ett område.

Därför pågår det just nu en kapplöpning i Sverige bland olika aktörer som vill vara först med att erbjuda fiber till hushåll i attraktiva områden, beskriver Roger Gustafsson.

I Uddevalla har kommunen själv valt att bygga ut fiber genom det kommunala bolaget Uddevalla energi, i ett så kallat stadsnät.

Sådana stadsnät finns i ungefär en tredjedel av Sveriges kommuner, säger Roger Gustafsson, vilket bland annat beror på att kommuner sett det som en möjlighet att få till en snabbare bredbandsutbyggnad, och ibland även till en lägre kostnad.

Under 2016 skulle stadsnätet i Uddevalla sträckas ut till Kissleberg – men där var man inte tillräckligt snabb.

Kommunen hade nämligen också gett tillstånd till Telia att gräva i kommunens mark, och i Kissleberg hann Telia före.

ANNONS

Hellre än att komma två, valde Uddevalla energi därför att skrota planerna på att bygga ut stadsnätet dit.

ANNONS