Elias Omarsson och Hampus Dahlqvist.

Stark comeback av Ljungskile i cupen

På minuskontot: Defensiva fasta situationer. På plussidan: En comeback som lovade mer. Ljungskile gav IFK Göteborg en kamp in i det sista när Svenska cupen inleddes.

|

Att hålla tätt i inledningen är givetvis en nyckel för att inte behöva jobba i underläge. Då var Ljungskiles första minuter lovande. Robin Strömberg kom runt på kanten och fick till ett hyfsat inlägg. En stund senare revs Jonathan Gustafsson ner av Thomas Rogne som varnades.

Men i den sjunde minuten seglade ett inlägg över båda Ljungskiles mittbackar och där stod danske Sören Rieks och kunde ta ner bollen, lägga den till rätta och rulla in ettan bakom en chanslös Simon Forslund.

Annars var det ett modigt LSK som gick framåt när tillfälle gavs, för att sedan falla hem med alla elva och täcka ytor mellan Blåvittattackerna. Några hörnor jobbade LSK fram. Den bästa chansen i första halvlek fick Jakob Olsson som sköt ett hårt skott som träffade Robin Strömberg i ansiktet.

I ett ganska sällsynt IFK anfall efter 35 minuter kom det andra målet. Ännu en gång var det et inlägg från höger som skarvades av Tobias Hysén och hittade Elias Omarsson på den borte stolpen. Forslund var på avslutet men gick ändå in.

Thomas Rogne gjorde sedan ovetandes 3–0 sedan ännu ett inlägg studsat på hans häl och in.

I starten av den andra halvleken satte LSK fart framåt och det dröjde inte mer än fem minuter innan det gav utdelning. Hampus Dahlqvist utmanade IFK Göteborgs vänsterförsvar och när de backade bakåt så klev han förbi och serverade Robin Strömberg snett inåt bakåt. Ljungskiles nummer tio stötte till bollen på ett tillslag intill den första stolpen.

Målet gav Ljungskile energi och självförtroende. I de inledande minuterna av andra halvlek var det LSK som förde spelet mot den allsvenska giganten.

I den 56:e minuten fick Jonathan Gustafsson bollen precis framför mål efter en tilltrasslad situation. Via två tillslag lyckades han med vänstern rulla in ännu ett Ljungskilemål. Nu var det match igen och Göteborg hade tappat initiativet.

Under den starka LSK-perioden var det ofta via en het Jakob Olsson som spelet byggdes. Yttrarna Olsson och Dahlqvist bytte ofta kant och ställde till bekymmer för den rutinerade backlinjen i IFK.

Olsson hade också ett vasst skott som skruvade sig lurigt för Pontus Dahlberg i IFK-målet i den 78:e minuten.

Till slut var det IFK Göteborg som kunde pusta ut vid slutsignalen. 3–2-vinsten var knapp och lagen hade en halvlek var.

IFK Göteborg–Ljungskile SK 3–2 (3–0)

Mål: 1–0 Sören Rieks (7), 2–0 Elias Omarsson (35), 3–0 Thomas Rogne (39), 3–1 Robin Strömberg (50), 3–2 Jonathan Gustafsson (56)

Publik: 2 221

Ljungskile: Simon Forslund – Filip Karlin, Alexander Mellqvist, Linus Dahl, David Frölund - Jakob Olsson, Patrik Wallin, Aleksandar Kitic (79) Hampus Dahlqvist (87) - Jonathan Gustafsson (74), Robin Strömberg.

Avbytare:Erik Leiditz Thorsson, Peter Mandic, Niclas Holgersson (79), Tommy Filipovic (74), Simon Svanberg (87), Gustav Hallberg.

IFK Göteborgs startelva: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson – Martin Smedberg Dalence, Lawson Sabah, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Elias Omarsson, Tobias Hysén.