Blandade känslor hos ridskolorna runt om i kommunen

Förslaget att placera en ny ­anläggning nära Uddevalla tätort sågas helt av Björn Hellgren, del­ägare till Skansens gård som driver ridskoleverksamhet sedan 30 år.

ANNONS
|

– Det behövs marker runt omkring, det går inte att rida i stan, säger Björn Hellgren. Jag vet inte om några ridanläggningar i landet ligger i tätorten, de ligger i utkanten eller längre bort, fortsätter Björn Hellgren.

– Det går inte ens att vara nära en tätort. Det behövs plats utomhus med rasthagar och ridvägar, förtydligar Björn Hellgren.

LÄS MER:Satsar på ökad ridning nära stan

Dämpad entusiasm

I Uddevalla ridklubb är entusiasmen för en ny anläggning också något dämpad.

– Anledningen till den dåliga ridverksamheten i kommunen är att vi har dåliga anläggningar. Personligen kan jag tycka att om kommunen ska lägga mycket pengar på ridsport vore det bättre att lägga på de anläggningar som redan finns, säger ridklubbens ordförande ­Annelie Apelman.

ANNONS

– Men om det blir en ny anläggning vore det fantastiskt för Uddevalla, kollektivtrafiken når inte ut till oss, fortsätter Apelman som ­pekar ut Bulid som lämpligt område.

Även i Uddevalla ryttarförening förespråkar ordföranden Christer Roos marken runt Sunds herrgård eller Bulid som tänkbar plats för en ny anläggning.

"Vet för lite"

Ridläraren Ulrika Högberg i Ljungskile ridklubb ser både för- och nackdelar med en ny anläggning, men säger sig också veta för lite om planerna.

Utredningen förespråkar dialog med föreningslivet men säger ­inget på förhand om att de befintliga ridklubbarna skulle engageras i frågan. Kan man bygga en rid­anläggning utan samarbete med föreningar med hästkunskaper?

– Nej, det kan man inte, det måste vara det i grunden, säger Christer Roos. För hur skulle det annars se ut?

Informationen till ridklubbarna har varit begränsad inför presentationen, och Annelie Apelman reser förhoppningen om att ridklubben som hon företräder inte blivit eller blir utestängda.

– Vi är nyfikna på om det blir ­någon inbjudan till en ny anläggning, någon ridklubb måste det bli.

"Mer stöd än vi trodde"

Uddevalla ridklubb relation till kommunen har på grund av de ekonomiska problemen varit mindre harmonisk, samarbetet fungerar dock bra.

– Just nu är det väldigt positiv för vår klubbs del, vi har mer stöd från politikerna än vi trodde från början, kommenterar Annelie Apelman.

ANNONS

På Skansens gård är uppfattningen den motsatta.

– Vi har inget samarbete med kommunen. De har pratat mycket, vi har bett dem hälsa på. Ingen i kultur och fritid har varit här och tittat. Det är väldigt ljumt, säger Björn Hellgren.

LÄS MER:Ridning – en lång historia i kommunen

Inom kommunens gränser finns Uddevalla ridklubb i Nöthult, Ljungskile ridklubb i Skarsjö och Uddevalla ryttarförening i Hässleröd samt privatägda Skansens gård i Övre Bräcke.

Alla utom ryttarföreningen driver ridskoleverksamhet. Ryttarföreningen har tävlingsverksamhet som profil, Skansens gård har till 50 procent islandshästar. Ridning för funktionshindrade finns både på Skansens gård och i Ljungskile ridklubb. I Nöthult är ridskoleverksamheten av klassiskt slag.

ANNONS