Bränder rasar runt om i Sverige

Bränder rasar runtom i Sverige och räddningsarbetet försvåras kraftigt av det varma vädret. I Älvdalen är dock inte enbart det varma vädret som hindrar räddningsarbetet utan även grovkalibrig ammunition som riskerar att detonera om branden sprider sig ytterligare.
– Det är livsfarligt, säger Johan Szymanski, räddningschef vid Mora brandkår.

ANNONS
|

I Älvdalen i Dalarna brinner ett område på omkring 1,5 gånger 1,5 kilometer. Släckningsarbetet kring den pågående branden i Älvdalen har försvårats efter det att räddningstjänsten fått kännedom om att området är ett målområde för artilleri.

Det kan innebära att det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i området och personal har därför tvingats utrymma området med ett riskavstånd om 600 meter.

– Det är en stor explosionsrisk om ammunitionen tar eld, det är livsfarligt, säger Johan Szymanski, räddningschef vid Mora brandkår.

Just nu pågår släckningsarbete med vattenbombning från tre helikoptrar. Utöver det uppger Mora Brandkår att en de skapat 700 meter lång begränsningslinje med vattenkanoner för att hindra fortsatt spridning av branden. Branden har dock lyckats sprida sig igen.

ANNONS

– Vi har en ny toppbrand som har spridit sig, vi har tappat kontrollen av branden, säger Johan Szymanski.

Försvarsmakten involverade

Tillsammans med försvarsmakten arbetar nu brandkåren intensivt med hur de ska släcka branden under svåra förhållanden. Temperaturen under dagen förväntas nå 30 grader samtidigt som luftfuktigheten är låg och kraftiga byvindar drar in över området.

Totalt har sex norska räddningshelikoptrar flugits in till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet. En av dem och ytterligare en svensk skulle hjälpa till i just Älvdalen, men fick först stanna på marken efter ammunitionslarmet.

Älvdalen är dock inte det enda stället det brinner på. En person har fått lämna sitt hem på grund av skogsbranden i jämtländska Ragunda.

– Personen utrymdes i förebyggande syfte, ifall det skulle dra iväg åt fel håll, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

Branden i Pålgård i jämtländska Ragunda har växt under måndagen och är inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Det är också svårt att arbeta på marken och bygga brandgator på grund av rökutvecklingen.

– Det i stort sett enda som går just nu är att vattenbomba, säger räddningsledaren Leif Ekström till TT:s fotograf på platsen.

Man har tillgång till tre helikoptrar som kan användas till midnatt då besättningarna måste ta paus.

ANNONS

Uppmanas att hålla sig inomhus

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har gått ut till boende nära branden om att hålla sig inomhus på grund av brandröken. I byn Ängra i Ljusdals kommun uppmanades boende på söndagen att lämna sina hem, och andra som bor i närheten har uppmanats att hålla sig inomhus. Bebyggelsen är fortfarande inte säkrad. Räddningstjänsten i Ljusdal fick tidigt på morgonen även material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fortsätta släckningsarbetet.

– Vi håller på för fullt och släcker. Branden är fortfarande inte inringad men vi håller på att grena av. Jag är inte hundra på att bebyggelsen i Ängra kommer klara sig. Släckning pågår och vi har även en helikopter i luften, säger Kenneth Eriksson, räddningsledare.

Två norska helikoptrar är på väg till området.

– Vi får hoppas att de kan förbättra läget, säger Torbjörn Wannqvist.

Totalt har sex norska räddningshelikoptrar flugits in till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Räddningstjänsten i Ljusdal fick tidigt på morgonen även material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fortsätta släckningsarbetet. Ytterligare två containrar ska ha levererats under dagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS