Se bilderna på den blodröda supermånen

Blodmåne och supermåne, samtidigt. Naturligtvis lockade fenomenet till många fotoklick i ottan. En av dem som var ute med kameran var Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz.

ANNONS
|

Redan klockan två på natten ringde väckarklockan hos Lasse Edwartz, för att han inte skulle missa den ovanliga händelsen.

Det som hände natten till måndagen var att månen var så nära jorden att den såg större ut än vanligt. Dessutom var det fullmåne. Samtidigt var det månförmärkelse vilket ledde till den röda färgen. Det blir så när ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och får månen att lysa rött.

Just den här natten var det väldigt goda förutsättningar för att följa skådespelet i Bohuslän, då det var en kylig och stjärnklar natt.

Det var ganska många som offrade den här nattens sömn och gav sig ut för att se himlafenomenet som inte inträffar så ofta. Enligt Nasa har det bara hänt fem gånger tidigare sedan år 1900, 1910, 1928, 1946, 1964 och 1982.

ANNONS

Lasse Edwartz säger att han gärna hade velat ha det rödglödgade månljuset mellan Uddevallabrons pyloner, men mångubben vägrade låta sig regisseras och låg högre på himlen.

Men vid Bohusläns museum fångade han den glödande månen precis vid Peterssonska tornhusets, även kallat Rydbergska husets, ena torn.

–Exakt klockan 04.11 blev månen helt röd, säger Lasse Edwartz. Sedan pågick det en dryg timme.

De som valde att sova ända fram om 05.30 kunde se de sista minuterna av skådespelet innan månen återtog sin vanliga färg. Den upplevdes dock som ovanligt stor.

Många förknippar blodmåne med naturkatastrofer som tsunamis och jordbävningar, men för detta finns inget belägg. Det sägs att man skyllde Titanics undergång på himlafenomenet.

Nu verkar det som om nattens fenomen inte har lett till några större katastrofer i världen, men man kan ju gissa att en och annan morgonpigg fotograf inte är riktigt lika pigg under eftermiddagen. Men det må kanske vara förlåtet. De lär ju inte bli någon ovana då nästa blodröda fullmåne inte går att se förrän den 8 oktober 2033.

FLER BILDER: Våra läsares fina månbilder hittar du här

ANNONS