Han avgör norska regeringens framtid

Karl af Geijerstam: Inom bara några veckor måste Kristelig Folkeparti välja mellan höger och vänster.

ANNONS

Ledare 6 oktober. Sverige har som bekant ett svårt parlamentariskt läge. Men i skymundan av Ulf Kristerssons (M) våndor att bilda regering i Sverige har systerpartiet Høyres statsminister Erna Solberg stora problem med sitt regeringsunderlag.

På måndag ska finansminister Siv Jensen, tillika partileare för Fremskrittspartiet, lägga fram den norska statsbudgeten. Regeringspartierna Høyre, Fremskrittspartiet och (sedan januari i år) Venstre har redan kompromissat ihop sig. Om allt hade varit som vanligt skulle man gå direkt till förhandlingar med Kristelig Folkeparti för att med deras åtta mandat i Stortinget få en majoritet för budgeten.

KrF har hittills stöttat Erna Solberg som statsminister och har genom en överenskommelse stöttat regeringens budget. Men partiet har vägrat att gå med i regeringen, eftersom det ideologiska avståndet till FrP har varit för stort. Föregående mandatperiod hade Venstre samma inställning, men efter månader av förhandlingar valde V att gå med i regeringen.

ANNONS

Men i slutet av september lade KrF:s partiledare Knut Arild Hareide fram ett nytt förslag till sin partiledning. I ett långt tal ideologiskt tal förklarade han att partiet står inför ett strategiskt vägval. "I en regjering hvor FrP har en stor plass, og vi er små vil vi etter min mening få store problemer med samfunnsretningen", sade Hareide.

Hans slutsats var att KrF ska bilda en ny regering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Den måste då aktivt stödjas av Socialistisk Venstre. Hareide har vägt olika politikområden mot varandra och konstaterar att Arbeiderpartiet är en lämplig samarbetspartner på flera områden som är viktiga för KrF, bland annat alkoholpolitiken.

Nu vill han att frågan ska avgöras på partiets landsmöte i början av november. Då kan alltså regeringen Solberg falla.

– KrF vil få større gjennomslag for sin politikk i en borgerlig regjering, sade Erna Solberg till NRK i torsdags morse. Gräset är inte grönare på andra sidan, menade hon.

På den andra politiska sidan har SV:s partiledare Audun Lysbakken lämnat dörren vidöppen för förhandlingar och är mer än gärna med på att fälla den nuvarande regeringen.

I Grunnloven finns ingen möjlighet till extra val. Erna Solberg är alltså utlämnad till vad KrF-medlemmarna kommer att besluta. Men internt har Hareide en stark opposition. Motståndare till Hareides vision finns ända upp i partiledningen.

ANNONS

Under de närmaste veckorna ska alltså regeringen Solberg försöka få igenom en budget, samtidigt som en process för att avsätta regeringen pågår. Det vågar man nog påstå är ett svårt parlamentariskt läge.

Regeringen Solberg har en politik som till stora delar är en liberal reformagenda, något som Norge behöver. Men för Hareide är det andra frågor, som stöd till religiösa samfund och söndagsöppna butiker, som står i fokus. Men dessa frågor har ju partiet framgångsrikt drivit i parlamentet.

Varför svänger Hareide nu? En delförklaring är att sakfrågor inte är allt i politiken. Personkemin mellan Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre och Hareide är mycket gott. Tidigare migrationsministern Sylvi Listhaug (FrP) har varit ett rött skynke för Hareide. Listhaug är också tydlig med att hon inte har mycket till övers för Hareide.

Den som har flest vänner får alltså inflytande. Hittills har dock Erna Solberg varit en mästare i detta. Förhoppningsvis är hon fortfarande statsminister när året är slut. Norge behöver inte en vänstervridning.

ANNONS