Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kungshamn 2013. Namnet Gravarne gick som sagt i graven för 50 år sedan.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

50 år sedan Gravarne blev Kungshamn

Postdirektören tvekade. Mediechefer vägrade. Fisketångenbor rasade.

Postens beslut att slå samman en postadress fick hela samhället att byta namn. I dag fyller Kungshamn 50 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

”Även om det inte framkom vid fullmäktigesammanträdet så har många tydligen skämts över namnet Gravarne. Speciellt gäller det personer från Fisketången”.

Så inledde Bohusläningen sin artikel den 11 februari 1963 om hur Kungshamn blev Kungshamn – och namnet Gravarne kastades i soptunnan. För exakt 50 år sedan fattade dåvarande Södra Sotenäs kommun beslutet att skrota namnet Gravarne till förmån för Kungshamn. Det var Postens nedläggning av kontoret i Fisketången som låg bakom ändringen. Utan eget postkontor skulle Fisketången få postadress Gravarne. Och det var inte populärt. Ortsnamnet påminde och död och grav, dessutom var det fult. Fisketångenbor ”skämdes” över den nya postadressen. Direktör Knut Sjöman konstaterade på mötet att ett namnbyte till Kungshamn förvisso skulle kosta en del pengar, men att det var det värt, ty ”vi i Sverige inte har någon annan ort med ett så fult namn som Gravarne”.

– Det var väldigt lokalpatriotiskt på den tiden. Man höll på sitt. Sen tyckte man inte att Gravarne var så vackert. Så det var en del äldre som protesterade mot namnbytet, säger 82-årige Karl-Werner Bengtsson.

Medelvägen

I stället gick kommunfullmäktige en medelvägen. Man beslutade att namnge orten efter församlingen, Kungshamn. Men inte heller det namnet accepterades direkt. Dåvarande Postverket var orolig eftersom det finns flera Kungshamn i Sverige. Hur skulle man hålla isär orterna? Göteborgs-Postens dåvarande chefredaktör Lars Hjörne var så upprörd över namnbytet att han i flera år konsekvent fortsatte att skriva Gravarne som ortsnamn i stället för Kungshamn.

– Hjörne var förbannad, minns Bertil Abrahamsson, som då var kommunalråd på Smögen.

– Men namnet Kungshamn fanns vedertaget sedan tidigare. Så det gick fort att lära sig. Och det var nog ett bra byte, även om jag tycker det är fint att Gravarne finns kvar.

Leif Andreasson, som Bohusläningen träffar på i Kungshamn, har en helt annan ingång.

Fem kungshamnar

– De bytte egentligen inte namn, menar Leif Andreasson.

– Det finns väl i alla fall fem kungshamnar i Sverige. Det finns en här och en på östkusten.

Leif Andreasson är från den del av Kungshamn som egentligen är Gravarne. Han tycker att namnbytet var bra, delvis för att bli av med bytänket i orten. Andreasson berättar en historia om en man vid namn Tommy som jobbade på en tv-butik i Kungshamn.

Vägrade vända

– Han åkte till en man som hade dålig bild på sin tv. När han kom dit så såg han direkt att antennen stod riktad mot Uddevalla. Tommy sa till mannen som bodde där att han får vända på antennen så att den står riktad mot Sotenäs i stället.

– Mannen vägrade och sa att då har han hellre dålig bild, säger Leif Andreasson och brister ut i ett skratt.

Men även om Andreasson tyckte att bytet från Gravarne till Kungshamn var bra, tycker han att det är en sämre idé att låta hela kommunen bära namnet.

– Det borde heta Smögen kommun, det är ett bra turistmärke, säger han.

– Se bara på Järpen kommun som bytte namn till Åre. Eller som Malung som nu heter Malung-Sälen kommun.

Andreasson är också i en position där han kan göra något åt saken. Han jobbar nämligen som projektutvecklare inom just Sotenäs kommun.

– Det kanske var därför de anställde mig, skrattar han.