Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  88-åring tvingades betala mer i hyra än hon hade i pension

  Den 88-åriga kvinnan ska betala mer för en plats på ett äldreboende – än vad hon har i pension. Det har kommunstyrelsen i Sotenäs bestämt. Nu har förvaltningsrätten rivit upp beslutet. – Jag väntar på nytt besked innan jag kommenterar, säger kvinnans dotter.

  Den 88-åriga kvinnan bedömdes vara i behov av en plats på äldreboende i Kungshamn eftersom hon inte kunde klara sig ensam längre. När hon väl fick en plats kom räkningen som en chock för släktingarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Sotenäs kommun krävde kvinnan på 8 928 kronor för mat, hyra och förbrukningsartiklar. Men kvinnan, som inte är berättigad bostadsbidrag, hade bara 7 885 kronor i pension. Alltså saknade kvinnan strax över tusen kronor att betala kommunen för boendet.

  Men Sotenäs beslut att ta ut 5459 kronor i hyra överklagades av 88-åringens dotter och nu går alltså förvaltningsrätten på dotterns linje och river upp beslutet.

  Dottern säger till Bohusläningen att hon är nöjd över att rätten sagt att Sotenäs ska pröva saken igen, i övrigt vill hon inte säga något om hur hennes 88-åriga mamma tagit emot beskedet om att hon varje månad går minus varje månade när hon på boendet.

  – Jag väntar på nytt besked från kommunen innan jag kommenterar. Jag vill inte uttala mig mer än det, säger hon.

  Stridsfrågan för domstolen är om kvinnans boende på äldreboende ska anses vara ett hyresförhållande eller en avgift som hon betalar. Är det en avgift får kommunerna ta ut maxsumma på 1 850 kronor enligt lagen. Men Sotenäs menar att kvinnan hyr ett rum på boendet – och då kan kommunen själv bestämma vad det ska kosta att ha en plats på äldreboendet.

  Men förvaltningsrätten menar att det är oklart hur förhållandet mellan kvinnan och kommunen ser ut. Praxis, enligt förvaltningsrätten, är att om en äldre bor i en lägenhet eller rum kan det ses som ett hyresförhållande. Men handlar det om att kvinnan har en del i ett rum ska det ses som en avgift.

  Men hur 88-åringen faktiskt bor på äldreboendet kunde Sotenäs kommun inte visa. När förvaltningsrätten begärde ut hyresavtalet mellan 88-åringen och kommunen skickade Sotenäs, enligt domen, ett avtal som inte undertecknats av någon av parterna.

  – Domstolen har kommit fram till att det är oklart på den här punkten. Nu blir det ett nytt beslutsfattande eftersom saken är återförevisad, säger Rickard Sahlsten, rådman på Förvaltningsrätten.

  Sotenäs kommun vill inte kommentera hur man kommit fram till att kvinnan hyr ett rum på äldreboendet snarare än betalar en avgift. Och man vill heller inte kommentera hur man kommer fram till att kvinnan ska betala mer i hyra och avgifter än hon har i pension. Men Sotenäs kommer inte att överklaga förvaltningsrättens dom.

  – Kommunen kommer inte överklaga domen. Det vi gör nu är att se över hyror i samband med de kontrakt vi har. Vi håller på att uppdatera avgifterna för vård och omsorg för 2015, säger enhetschefen för myndighetsavdelningen Mariann Lundin.

  Det är till sist politikerna i kommunfullmäktige som beslutar om hur avgifterna för vård och omsorgs ska tas ut av medborgarna, däribland hur mycket det ska kosta att bo på ett äldreboende. Göteborgs kommun har ett garantisystem där äldre garanteras en viss summa av sin pension efter platsen på äldreboendet är betalat, något som Sotenäs inte har. Men ingen politiker vill i dag kommentera avgifterna för vård och omsorg i Sotenäs eller 88-åringens öde.

  – Det här ärendet är inte någon politisk fråga utan det är förvaltningen som fått i uppdrag att driva ärendet vidare.

  Oppositionsrådet Britt Wall (S) känner inte till domen som meddelades 22 januari.

  – Nej, det här är inget jag fått till mig. Jag får återkomma, säger hon.