Jimmy Hoppe och Patrik Andersson på Åtorps herrgård välkomnar de asylsökande som väntas komma inom de närmaste dagarna.
Jimmy Hoppe och Patrik Andersson på Åtorps herrgård välkomnar de asylsökande som väntas komma inom de närmaste dagarna.

Akut behov av asylboende

Trycket av asylsökande till Sverige har eskalerat efter sommaren och situationen är nu akut. I veckan blev ett avtal för upp till 100 personer klart mellan Migrationsverket och Åtorps herrgård.

ANNONS
|

Hans Jacobsson, Migrationsverket, kom till Munkedal igår för att informera och samtala med en grupp representanter från kommunen, primärvården och föreningslivet om hur den lokala beredskapen kan läggas upp.

I Bohuslän har campingplatser i Lysekil och på Tjörn redan upplåtits för ändamålet, men det är långt ifrån tillräckligt.

–Vi är skyldiga att ordna boende under tiden utredningarna pågår och de asylsökande väntar på sina beslut. Därför söker vi med ljus och lykta efter fler platser där de kan få tak över huvudet. Prognosen är att vi behöver 2000 platser runt om i landet inom en månad, säger Hans Jacobsson.

ANNONS

I Göteborg är trycket så hårt att man sätter asylsökande, innan de ens är inregistrerade, till bussar för avfärd till andra destinationer där ärendena kan handläggas. Många asylsökande kommer från Serbien. Sedan den 19 december förra året gäller, under vissa förutsättningar, viseringsfrihet för medborgare i västra Balkan som vill resa till EU/Schengen-området.

Kommunalrådet Alf Sifversson tycker att samtalen med Migrationsverket har varit bra och lyfter fram att det här inte handlar om någon kommunal flyktingmottagning. Det senare, som kommunen har avtal om, gäller enbart dem som har redan har fått besked om uppehållstillstånd.

–Vår utgångspunkt från kommunens sida är att vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kontakterna med lokalbefolkningen och samhället blir så bra som möjligt under tiden de vistas här, säger han.

Kommunen hoppas på uppslutning från föreningslivet. Röda korset var representerat på gårdagens möte.

–Vad vi kan hjälpa till med är någon form av verksamhet för de som kommer så att de inte går sysslolösa, säger kretsordförande Elsy Einarsson.

Fastighetsägaren till Åtorps herrgård, Jimmy Hoppe, berättar att det är ett avtal på tre månader för 90 asylsökande, med möjlighet att utöka upp till 100, som har tecknats. Migrationsverket hyr vandrarhemsdelen.

–För oss är detta en lågperiod så det var inte svårt att säga ja. Visst har det ekonomisk betydelse, men det handlar också om ett samhällsansvar, eftersom det är människor i nöd som kommer, säger Jimmy Hoppe.

ANNONS
ANNONS