Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bilden är ett montage

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Alliansen i Lysekil spricker

  Moderaterna lämnar alliansen för att söka ett bredare samarbete fram till nästa val. Partiet meddelade under torsdagskvällen Folkpartiet och Centerpartiet att allians­samarbetet är över.

  Moderaterna träffade sina allianskollegor i ett styrgruppsmöte redan i måndags kväll, men mötet ajournerades så att moderaterna kunde hålla ett ytterligare medlemsmöte för att välja väg framåt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  När styrgruppsmötet återupptogs torsdag kväll meddelade moderaterna att man lämnar alliansen.

  Problematisk fördelning

  I ett pressmeddelande skriver partiet att dess primära önskan är att ingå i en borgelig allians, men att det faktum att alliansen sedan en tid inte haft majoritet i kommunfullmäktige har inneburit stora svårigheter.

  För att komma till rätta med kommunens ekonomiska situation öppnar ­moderaterna för samtal med andra partier, och kommer att presentera förslag till konkreta lösningar på akuta frågor.

  Lägger ideologi åt sidan

  – Vi kommer fram till valet 2014 att arbeta med praktisk problemlösning för Lysekils bästa och bortse från partiskiljande ideologiska frågor, säger partiets ordförande i Lysekil Richard Åkerman.

  Partiet understryker att det inte finns några ”bad feelings” gentemot allianspartierna och räknar med att formera en tydlig borgerlig majoritet efter nästa val.

  Gläds åt ny inriktning

  Fredrik Lundqvist (M), som lämnade vice ordförandeposten samt sina uppdrag i kommunstyrelsen och bildningsnämnden, när moderaterna för några veckor sedan inte ville lämna alliansen, drar en lättnadens suck.

  – Jag är lycklig idag, säger han.

  – Det är bra att man sätter ner foten och öppnar för en bred majoritet, säger han.