Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Uppställning i Halden. Programledarna som håller i trådarna på fästningen: Ravi, Håvard Lilleheie, John Brungot, Carsten Skjelbreid, Katrine Moholt, Yngvar Numme och Klaus Sonstad. Foto: TV2 Salem Al Fakir, Måns Zelmerlöw, Bobbysocks medverkar i Allsång på Grensen

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Allsången 
på gränsen lockar 
storpublik

  Norges motsvarighet till Allsång på Skansen finns nära oss: på Fredrikstens fästning i Halden startar årets omgång av Allsang på Grensen onsdag 30 juni.

  Hela Halden är på benen för sångens skull varje onsdag fram till 11 augusti. Programledare är Katrine Moholt, som varje gång har en ny gästledare vid sin sida, tillsammans med ett antal artister. På gästlistan står till norska schlagervinnarna Alexander Rybak och Bobbysocks, samt namn som Lill-Babs, Wenche Myhre, Lisa Nilsson, Måns Zelmerlöv, Katie Melua och Peter Jöbak.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Specialtåg och vandring

  Från Oslo går ett allsångståg, med egna vagnar för dem som ska till sångfesten på fästningen. Uppvärmningen börjar redan ombord när en representant för Fredriksten Artilleri Compagnie ansluter med både sångtexter och Haldeninformation. Den som vill veta mera i närkontakt med miljön kan ansluta sig till Compagniets stadsvandring, som startar i gästhamnen vid bryggan och under historisk guidning tillryggalägger den 800 meter långa sträckan till arenan på fästningens Place d’Armes, med en liten utmaning och skönhetsupplevelse i form av stigningen på 110 meter.

  På plats hjälper 100 sångare från olika sydnorska körer till att lyfta stämningen och få igång rösterna. Men inte bara öronen ska få sitt; en tävling om den roligaste ansiktsmålningen ordnas också, så räkna med närbilder ur publiken, när evenemanget sänds i norska TV 2. Förra året kom enligt projektledarna nästan 50 000 besökare till grense-allsången.