Arbetsmiljöverket: Ökat tryck från föräldrar

Arbetsmiljöverket har noterat ett ökat tryck från föräldrar som kan bli ett arbetsmiljöproblem i skolorna. Tidigare i höstas berättade en lärare i en debattartikel att han valt att sluta på grund av föräldrarna. Bohusläningen har undersökt hur det egentligen ser ut i Uddevalla.

ANNONS
|

"Om barnen ska lyckas i skolan måste det råda ett gott samarbete mellan föräldrar och skola", skrev signaturen Magistern på Bohusläningens debattsida i början av november. I debattartikeln, som blev mycket delad på sociala medier och en av de mest lästa artiklarna på Bohusläningens sajt förra månaden, beskriver magistern hur föräldrar oreflekterat tar ställning för sina barn och ifrågasätter läraren. Att föräldrarna inte litar på lärarnas profession och att lärarna inte längre har befogenheter att hålla ordning i klassrummet.

"Föräldrarna måste stå på skolans sida även när deras barn uppför sig illa", anser Magister.

Problemet med ökat tryck från föräldrar är något som även Arbetsmiljöverket har uppmärksammat, då främst vad gäller rektorernas arbetsuppgifter.

ANNONS

– Om man ser tillbaka i tiden så har det blivit en större del av rektorers arbete, det sker i mycket större omfattning nu. Det är enkelt att skicka iväg sms eller mejl och så. Men kontentan för mottagaren är ju att man måste hantera det säger Eva Aronsson, arbetsmiljöinspektör.

Mellan 2013 och 2016 genomför Arbetsmiljöverket en nationell inspektion riktad mot skolan och bland annat med fokus på rektorers arbetsbelastning. En liknande inspektion gjordes i Göteborg och Bohuslän 2009-2010. Och just arbetsbelastningen i form av ökade påtryckningar från vårdnadshavare är något där Arbetsmiljöverket har noterat en ökning.

– Det har inte utmärkt sig i Uddevalla gentemot andra kommuner, ökningen är generell. När det gäller rektorer i alla fall, men vad gäller personalen i övrigt vågar jag inte uttala mig om. Det är inget som skyddsombuden har påtalat, säger Eva Aronsson.

I de inspektioner som gjordes på i Uddevalla – ungefär en tredjedel av skolorna inspekterades – i början av året lyfts heller inte den ökade arbetsbördan specifikt fram som ett arbetsmiljöproblem.

ANNONS