Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

dsc_0007.jpg
Syskonen David och Julia Skälegård. David spelar bas i bandet Elinor, som medverkar på festivalen varje år.

Artistrekord och krocket på Elinorspelen

Gratis inträde, trädgårdskrocketturnering och rekord i antal artister. I helgen firar Elinorspelen i Skälebacken sitt femte år med både nyheter och tradition. I år uppträder bland annat Loke och Ida Redig.

För femte året i rad bjuder Elinorspelen in till festival. Ett lantligt gratisevenemang som vid sidan av musiken också satsar på sporttävlingar. De redan befintliga volleyboll- och fotbollsturneringarna kompletteras i år med bohuslänska mästerskapen i trädgårdskrocket.

– Det beror mest på att jag gillar att tävla, säger David Skälegård.

Hans syster, Julia, fyller i:

– Dessutom är krocket ett bra komplement till våra andra, mer traditionella, bollsporter.

Fler artister

Elinorspelen har alltid arbetat med små medel. Festivalen lockar vanligtvis mellan 200 och 300 besökare, men ingen behöver betala inträde. Pengarna som Elinorspelen försörjer sig på kommer i stället från kioskverksamheten och diverse bidrag. Eftersom de har ständig koll på sin budget riskerar de inte någon nedläggning.

– Vi har inga problem att få bidrag. Och vår förening har aldrig bokat något som vi inte har täckning för, menar David Skälegård.

Förra året fick Elinorspelen finbesök i form av David Urwitz, men i år har de hållit sig borta från stora namn och i stället satsat på fler och mindre akter. De mest kända är Ida Redig och Loke, medan övriga i första hand är lokala. Totalt uppträder 15 artister och band.

– I år försöker vi satsa mer på ännu fler lokala artister, vi tror att det ger mer publik. Dessutom är det kul att vara med och stötta dem, berättar Julia Skälegård.

Stämning är målet

David Skälegård menar att runt 400 personer vore det ultimata besökarantalet. Det skulle vara tillräckligt många för att skapa bra tryck framför de två scenerna, Ladan och Magasinet, och samtidigt vara tillräckligt få för att festivalen ska bli fortsatt gemytlig och hanterbar. Men även om det inte blir så många tycker Elinorspelens arrangörer att det inte är någon speciellt stor motgång. Julia Skälegård:

– Vår ambition har aldrig varit att slå besökarrekord varje år, utan målet är att besökarna ska ta med sig ett starkt intryck härifrån.

Loke

"En riktigt bra underhållare. Finurliga och bra texter. Erfaren."

Christoffer Berg

"Bob Dylan på svenska, kan man säga. Låten Konrad är riktigt grym och bara den förgyller konserten. Christoffer Berg kommer från Torreby."

Prospect 2.0

"För flera år sedan fanns det ett band som hette Prospect och nu har deras söner tagit upp projektet. Lugn rock på svenska."

MEST LÄST