Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

attentat_hu_2012_3_www_fotofagerstedt_com.jpg
Attentat anno 2013: Patrik Kruse, Magnus Rydman, Mats Jönsson, Cristian Odin och Paul Schöning.

Attentat tillbaka i favoritstaden

Göteborg, Stockholm – och Uddevalla. Det är Attentats tre favoritstäder. På fredag återvänder punkrebellerna till platsen de besökte så många gånger under 80-talet. Och Attentat är precis lika arga som då.

I den svenska punkens grönskande vår var Attentat ett av banden som skördade framgångar. Ett gäng tonåringar som 1978 släppte sin första singel, och som därefter röjde runt i städerna under åtta års tid. Men sedan 1986 har Attentat inte släppt ett endaste nyskrivet album. Inte förrän nu, vill säga. 2013 är året då det kultstämplade Göteborgsbandet plötsligt är tillbaka med sina samhällsbeskrivande texter på skivan Fy fan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Våra texter är ju jävligt bra. Vi skriver om politik, på svenska, om saker som berör folk, säger sångaren Mats Jönsson.

Och det behövs, menar han. För i dessa tider är det bara några enstaka hiphop-artister som bryr sig om att skriva politiska texter på svenska. Inom rocken och punken saknar han de samhällsbaserade texterna.

– I början av 80-talet kom det ju en hel våg med sådant, men sedan försvann det i mitten på årtiondet. Ett avpolitiserande av allt.

Många fula ord

Början till Attentats återförening inföll 2010. Efter att Peace & love-festivalen lyckats locka till sig bandet för en konsert fick de blodad tand och släppte samma år samlingsalbumet Attentat är bäst. De gjorde några spelningar och märkte att intresset i den moderna tiden fortfarande var stort.

– Vi kom till en brytpunkt. Vi sa att om vi ska spela så kan vi inte göra "revival" hela tiden.

Det skulle bli en ny skiva. Och det visade sig gå väldigt fort. Fyra av bandets fem medlemmar bidrog med låtskrivandet, så någon brist på idéer var det inte. Och att Attentat skulle ha tappat gnistan på äldre dagar är det inte tal om. Bandet drar sig fortfarande inte för att provocera.

– Min mamma tycker att hon bara kan spela två låtar för sina vänninor. Alla låtar utom två har fula ord.

Radion backar

Attentat har genom åren varit en nagel i ögat på stora delar av Musiksverige, men samtidigt en trygg punkt för många människor. Mats Jönsson berättar att det fortfarande kan komma fram killar och gråtmilt berätta hur viktiga bandet var när pappa slog mamma. Men trots bandets betydelse och kultstatus vägrar fortfarande stora delar av medierna att omfamna dem.

– Ingen vågar spela oss på radio, i alla fall inte de kommersiella kanalerna. De vågar inte spela ett band som förespråkar antikonsumtion.

Sista gången i Uddevalla?

På fredag återvänder Attentat till Uddevalla. Under sina glansdagar byggde de upp ett ordentligt rykte i staden och sedan dess ligger den extra nära om hjärtat hos kvintetten. Hur många gånger till Uddevalla får besök av Attentat är svårt att sia om. För exakt vad som händer med dem är i nuläget oklart. Det här året kommer de att fortsätta vara aktiva, men därefter finns det ingen solklar plan. Inte ännu.

– Attentat kommer naturligtvis inte att finnas för evigt. Vi ska spela året ut och har sagt att ingen hoppar av innan dess. Sedan får vi se. Men just nu vet jag inte, det kanske eller kanske inte blir vår sista spelning i Uddevalla, säger Mats Jönsson.

VAD: Attentat och Kungens knektar

VAR: Kulturhuset Bastionen

NÄR: Fredag 10 maj

Attentat bildades i Göteborg 1978 av Mats Jönsson, Magnus "Paddan" Rydman, Martin "Grodan" Fabian och Dag Wetterholm. Redan samma år lyckades man få en spelning på det numera mytomspunna Sprängkullen, där alternativa band ofta samlades. Attentat blev snart också en del av den så kallade Garageligan – en sammanslutning av punkband i Göteborg.

Året efter spelade de in sin första singel, Ge fan i mig, vilken de distribuerade mer eller mindre på egen hand. Ungefär samtidigt slutade Martin Fabian och ersattes av den i bandet än idag verksamme Cristian "Crippa" Odin.

Attentat har gjort korta återföreningar 1991, 1998 och 2003. I år släppte de albumet Fy fan – deras första skiva med helt nyskrivna låtar sedan 1986. I höst kommer dessutom dokumentärfilmen Glöden slocknar aldrig.

MEST LÄST