Baldersnäs herrgård ska sälja Dalsland

En kinesisk industriman, Hong Sheng Guo, ska göra anrika Baldersnäs herrgård till en turistmagnet. Bröllopsgäster är den nya inriktningen.

ANNONS
|

Men utan entreprenören Anders Kihlberg från Köpmannebro hadenog inte Hong Shen Guo hittat hit. Det är några år sedan Kihlbergkom hem till Dalsland från oljeindustrin och Silicon Valley i USA. Efter en lyckad försäljning av ett dataprogram och med pengar på fickan föresatte Anders Kihlberg sig att delta i utvecklingen av Dalsland.

Han köpte Baldersnäs herrgårdav TV-mannen Ingvar Oldsberg. Men numera är Baldersnäs iden kinesiske affärsmannen Hong Shen Guo ägo. Däremot är AndersKihlberg fortfarande driftsansvarig.

Detta är bara några av affärerna kring det som en gång kanske var industrialismens vagga i Sverige: Dalsland med sina järnbruk som växte fram under 1700- och 1800-talen och med halvön Baldersnäs som strategiskt centrum. Sannsagan som berättas av Anders Kihlberg om herrgården och om Dalsland för gästerna på Baldersnäs är spännande. – Den fina byggnaden är ett arv från landskapets storhetstid under järnbrukseran, säger han och pekar på den omgivande parkmiljön som sägs rymma 240 trädslag.

ANNONS

För 250 - 300 år sedan beslutade regeringen att förlägga järnbruken till platser med mycket skog och vattenkraft. Tung malm fraktades från norr på vagnar dragna av oxar och hästar ner till Vänern. Sedan vidare på vatten till hamnar i Åmål och Upperud, berättar Kihlberg. De nya järnbruken låg sedan i Bäckefors, i Upperud och i Billingsfors. Familjer med namn som Uggla, Waern, Posse och De Cyr exporterade tackjärn ut i Europa och tjänade storkovan i slutet av 1700-talet under slutet av Napoleonkrigen.

1754 köpte bruksägaren Leonard Magnus Uggla Ballnäs (dåtidens namn på Baldersnäs). Några år senare, 1794, byggde hans son Carl Fredrikt Uggla den första herrgårdsbyggnaden på Baldersnäs - en träbyggnad i två våningar. Men hans skuldbörda blev tung och rättades till bland annat genom att den norske köpmannen Mathias Waern från Halden tog över halva Billingsfors bruk och den skuldsattes dotter Maja Uggla. Sedan såg Mathias Waern till att Baldernäs marker täckdikades och det var kanske den första täckdikningen i landet. Och så där fortsätter historien för den här vackra platsen med tillhörande byggnader omgivna av Laxsjön som utgör en del av leden Dalslanda Kanal.

Läs mer omslott och herrgårdar:

Äldrehemmet som blev turistparadis

President Bush glömde vinpavorna på slottet

ANNONS

Här kan du sova i bokhållarens rum

Den engelska stilen har präglat slottet

Sonen Carl Fredrik Waern och hans hustru Maja blev sedan de som tog över hela järnbruket i Billingsfors. Men när Napoleon förlorade kriget vid Waterloo 1815 blev de slutet för den lukrativa järnexporten. Den romantiska parken på Baldernäs byggdes dock upp under första halvan av 1800-talet, då Ballnäs byter namn till Baldersnäs. I dag finns 1500 träd och buskar kvar i parken. I början av 1900-talet bytte den stora egendomen Baldernäs ägare flera gånger. En av dem var Rudolf Liljeqvist som köpte Baldersnäs 1908. Han lät bygga huvudbyggnaden i trä och Sverige första hus i betong - dagens herrgårdsbyggnad med 23 rum. – Historien sitter i väggarna. I både sovrummen, sällskapsrummen och vinkällaren blir detta uppenbart, säger Anders Kihlberg och berättar att man tänkt satsa ännu mer på bröllopsgäster. Idag utgör de en tredjedel av de tio miljoner kronor som anläggningen omsätter på ett år, ett belopp vi ska höja. Herrgården på 1200 kvadratmeter rymmer 58 bäddar. Köket uppges högklassigt. Byggnader, promenadstigar och bryggor har sparats. Antalet ägare fortsätter att skifta från 1700-talet och framåt. Herrgården är inne på sitt första århundrade som viktigt turistmål i Dalsland.

ANNONS
ANNONS