Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Saker sorteras och lokaler röjs. Nu töms Extra Films lokaler i Tanumshede. Produktionen har förts över till ägarens laboratorium i Belgien.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Bara röjning återstår på Extra Film i Tanum

  En svag lukt av kemikalier finns kvar i lokalen. Dörren med skylten som säger att mörkrummet bara får öppnas av behörig personal står på vid gavel. Av verksamheten på Extra Films fotolaboratorium återstår bara röjning och det sista pappersarbetet.

  – Sorgligt, men inget att göra något åt, säger Kalle Larsson, tekniker som jobbat på Extra Film i Tanumshede sedan 1980.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Han är en av knappt tio som är kvar för att tömma och röja. De flesta från produktionen är arbetsbefriade under uppsägningstiden.

  – Här har jag lagt en och annan timme, säger han med en nick mot en av de stora pappersframkallarna.

  – Men det var en väldigt bra maskin som gick ända fram till stängningen.

  Framkallning av filmrullar var den sista uppgiften. De digitala beställningarna var lättast att styra om till laboratoriet i Belgien. De gick sedan tidigare över en server där.

  Nu ska pappersframkallaren skrotas. Maskinen bredvid säljs eventuellt, hel eller i delar, och i så fall sannolikt utomlands. Extra Film var det sista stora fotolaboratoriet med produktion i Sverige.

  Med nedläggningen försvinner arbetsplatser för 49 personer. För det stora flertalet är den framtida försörjningen oviss.

  För Kalle Larssons del är väntar ålderspensionering.

  Marita Johansson, som jobbat med marknadsföring och ekonomi den senaste tiden, satsar på sitt andra ben i yrkeslivet. Hon har jobbat inom vården i 17 år, parallellt med deltidsanställning på Extra Film. Nu tänker hon skaffa undersköterskekompetens.

  Extra Film-anställd är hon sedan augusti 1972, bara några månader efter företagets start i Tanumshede.

  Sedan dess har hon jobbat med det mesta: Granskat bilder, bemannat klippstationen, jobbat med reklamationer, försäljning och rådgivning med mera.

  – Bilder är jätteroligt. Tänk när vi fick in kanonbilder tagna med hasselbladskameror!, säger Marita, som lärt sig mycket om foto under årens lopp.

  – Det har varit ett väldigt roligt företag att jobba på eftersom det erbjudits så många varierande arbetsuppgifter.

  Hon tycker det är synd att produktionen flyttats.

  – Kvalitén härifrån var väldigt bra.

  Och grundmaterialet har förbättrats med digitalfotot, som gör det möjligt för alla att sålla bort de sämsta exponeringarna. Men tiden då filmrullarna dominerade var speciell.

  – Efter midsommar kom det in tonvis. Vi fick ha extrabilar till leveranserna. Och efter sommaren blev det tårta för att fira ett bra jobb, minns Marita Johansson.

  Marie Johansson, personalansvarig, jobbar kvar in i det sista:

  – Allt ska göras klart för var och en. Det är arbetsgivarintyg och arkivering.

  Extra Film har varit hennes arbetsplats i tolv år.

  – Många har jobbat har länge och gemenskapen har varit god. Saknaden kommer i första hand att gälla arbetskamraterna, säger hon.