Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Konstnären och musikern Bengt Andersson, Råssbyn, Ljungskile, har avlidit

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bengt Andersson avliden

Konstnären och musikern Bengt Andersson, Råssbyn, Ljungskile, har avlidit i en ålder av 77 år. Under hösten har han varit aktuell med en Tati-utställning i Stenungsund och snart kommer också en ny cd.

Bengt Andersson föddes i Majorna i Göteborg 1931 och utbildade sig till dekoratör vid Slöjdföreningen, sedermera Konstindustriella skolan i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

1962 flyttade han med sin familj till Uddevalla, där han fått arbete som dekoratör i Kungshuset.

1967 debuterade Bengt Andersson som konstnär på dåvarande galleriet Nyttokonst i Uddevalla. Sedan 1971 har han varje sommar haft konstutställningar i sitt hem tillsammans med hustrun Anne-Marie.

Livemåleri
Bengt Andersson arbetade i sitt måleri med abstrakta musikbilder och landskapsmåleri, ofta stämningar, som olika vädersituationer, dramatiska himlar, vatten och solmättade motiv.

Tillsammans med sin musikkvartett Jazz and art gav han också konserter med livemåleri i konstnärsparets ateljé i Råssbyn. Bengt Andersson spelade munspel varvat med målande.

Mycket av det som spelades var jazzimprovisationer, vilket inspirerade till abstrakta färgkompositioner.

Bengt Andersson var i grunden konstnär men musiken har funnits vid hans sida sedan femårsåldern, då han började spela munspel. Den belgiske munspelaren Toots Thieleman kom på 30-talet till Göteborg med sin orkester. Thieleman spelade jazz på munspel, något som inspirerade den unge Bengt Andersson.

Tati-utställning
Bengt Andersson var aktiv in i det sista. Under hösten har han varit aktuell med en utställning på Galleri Koch i Stenungsund, en hyllning till den franske regissören och skådespelaren Jacques Tati. I ett 30-tal tavlor gestaltas scener ur flera av Tatis filmer, bland annat Mon Oncle och Semestersabotören. I dagarna kommer också en ny cd med Olle Adolphsons visor.

Närmast sörjande är hustrun Anne-Marie samt barnen Anders, Anna, Jonas och Lars.