Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Birgittas bok hyllar det svenska fikat

Hela Sveriges bakmamma delar nu med sig av sina favoriter i bokform. Birgitta Rasmusson säger att det är hennes testamente. – Det är min hyllning till alla oerhört duktiga bagerskor, säger hon.

Birgitta Rasmusson har gett ut ett 50-tal kokböcker, varit provkökschef hos Ica under 20 år, men är troligen mest känd för att vara en hård men rättvis domare i tv-programmet Hela Sverige bakar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag hade inte tänkt göra fler böcker, säger hon. Men förlaget idkade utpressning i ett och ett halvt år. Och till sist tänkte jag att det fick bli en bok till.

Hon säger att det känns helt rätt att göra en bok med sina favoritrecept, men också en personlig historia om varje recept. Här finns bilder från det privata fotoalbumet.

Bland annat kan man se Birgittas föräldrar sitta i sina trädgårdsmöbler, stolar som i dag står i Birgittas egen trädgård utanför sommarstugan i Restenäs.

Birgitta Rasmusson skriver i sin bok att hennes liv bland kakorna formades tidigt. Redan som liten flicka tog hon fram sin mammas kakböcker och bläddrade i dem.

Hon älskade vackert dukade kaffebord och hon minns mamma Agnes bullar som världens godaste.

Den nya kakboken är inte någon vanlig receptbok. Inför varje recept berättar Birgitta om sin relation till kakan. Som till exempel Rimbobullar från Maja.

Här berättar hon om de kalljästa bullarna som hon fick lära sig på sin första praktikplats.

Här finns också minttoppar, som är hennes personliga favorit just i sommar.

– Det går i perioder, säger hon. Och just i sommar är minttopparna favoriten.

Det var ett tufft arbete att sålla ut de 40 recepten som finns med i boken.

– Ja, min bror undrade hur jag skulle bära mig åt, säger Birgitta och skrattar.

Hon hade plockat fram sina recept och lagt upp dem i sitt föräldrahem i Resenäs. Det blev högar av olika teman och sedan började Birgitta sålla.

– Jag gick där i veckor och sållade, plockade bort och försökta välja. Det gav sig med att kakor till julkaffet hamnade i en hög, sommarkakorna i en annan. Steg för steg tog jag mig framåt.

Birgitta Rasmusson ser med glädje hur kafferepen fått en renässans i Sverige, hur man nu dukar med kaffekoppar och kaffedukar, småkakor och bullar.

Och hon inser att hon gjort en insats för detta genom programmet Hela Sverige bakar.

– Det kommer tillbaka i höst och det är så fantastiskt roligt. Det är en nytändning för konditoriyrket. Tidigare har allt kretsat kring kockar. Nu blomstrar konditor- och bagaryrket.