Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

30 tjänster försvinner. Bixia stänger i Uddevalla och vd;n Mikael Hansevi besökte kontoret i går.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bixia lägger ner – 30 kan förlora jobbet

Företaget Bixia lägger ner sju av tio kontor. Då berörs 30 anställda i Uddevalla – som nu riskerar att förlora sina jobb. – Vi måste agera för framtiden, säger företagets vid Mikael Hansevi.

På onsdagen fick de anställda på Bixia det tunga beskedet: ledningen lägger ner kontoret. Det innebär att 30 anställda i Uddevalla kan förlora sina jobb.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi kan konstatera att vi har haft ett tufft år med ekonomiska utmaningar. Men hela branschen står inför stora förändringar med nya direktiv och regelverk, säger företagets vd Mikael Hansevi.

Totalt kommer Bixia lägga ner sju av tio kontor runt om i Sverige. I framtiden tänker man ha sin verksamhet i Linköping, Nässjö och Växjö, orter med starkare anknytning till företaget, enligt Hansevi.

– Vi har gjort en affärsanalys och tittat på de förutsättningar som finns. Vi måste anpassa oss till de förutsättningar som finns för att skapa ett starkt och robust företag för framtiden.

Totalt kommer företaget att minska sin personalstyrka något. Men med hur mycket vet inte Hansevi i dag. Först ska förhandlingar med facket inledas i april.

– Avvecklingen av våra kontor berör cirka 50 tjänster. Sen uppstår det nya arbetstillfällen på nya orter. Men det är en personalreduktion, så är det.

Bixia har de senaste tre åren gjort stora vinster, hur ska man förstå att ni nu genomför det här?

– Vi ser en hel del förändrade förutsättningar i framtiden. Då är det ledningen och mitt ansvar att rigga bolaget för framtiden.

– Sen är det tråkigt att det drabbar på det här viset. Det finns en lång erfarenhet och mycket kompetens här på kontoret. Men vi måste agera för framtiden.

Fackförbundet Visions Bo Karlsson säger att många inom företaget tycker det är tråkigt, men att det ändå finns en viss förståelse för beslutet.

– Det är ju väldigt blandat så klart. Många har en förståelse i och med att man vet att företaget inte gått så bra. Men visst, det är alltid tråkigt när det är folk som drabbas.

I april kommer fackförbundet gå in i förhandlingar med Bixia.

– Företaget har en omplaceringsskyldighet inom bolaget. Men många har familj och är rotade, så jag förstår att det är problem. Men vi gör vad vi kan, vi kommer inte göra några avsteg från förhandlingsprocessen.

Hur ser du på beslutet att dra ner på tjänster och lägga ner flera kontor?

– Man har problem att få det att gå runt. Det här är för att transformera om företaget, för att få bäring i det. Jag har förståelse att man måste göra något. Annars har man inget bolag kvar.