Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Bygger GKSS-eka. Här har Sture Johansson och Pelle Karlsson satt igång att bygga en båt i trä, en GKSS-eka som ska visas upp på båtmässan i Göteborg om ett eller två år. Foto: Ingvar Spetsmark

Blinda bygger båt till båtmässa i Göteborg

För två år sedan träffades Jan Svensson, Sture Johansson och Pelle Karlsson av en slump och bestämde sig för att bygga en båt tillsammans. Det som är lite ovanligt är att de är blinda och måste förlita sig på sina andra sinnen.

– När du blir blind skärper du dina övriga sinnen, säger Pelle Karlsson, bosatt i Sotenäs kommun, som förlorade synen när han fyllt 50 år.

För två år sedan träffades de tre männen av en slump på syncentralen där Jan Svensson arbetar.

– Det visade sig att jag och Pelle Karlsson är intresserade av båtar och vi började så smått att prata om att bygga en mindre båt. Men vi kom fram till att vi borde vara tre personer för att kunna göra denna satsning. Vid denna tidpunkt träffade vi Sture Johansson som också var intresserad av detta.

Det slutade med att de tre männen som bor i Sotenäs, Munkedals och Färgelanda kommuner numera träffas vid Kasernas hembygdsgård i Munkedal en gång i veckan.

På denna plats i skogen med små hus, målade i Falu rödfärg och i närheten av en sjö pågår arbetet med båten. Bygget har kommit relativt långt efter ett år. Ek har använts till båtens bottenplatta och bordläggningen består i huvudsak av rödbrunt lärkträd.

– Det vi har kvar är att montera ett slitbord i ek på båten, fixa till en reling och en del andra saker och sätta en mast på båten.

De tre valt att bygga en GKSS-eka. Innan projektet satte igång träffades de hemma hos Jan Svensson i Färgelanda.

– Jag lade samtliga ritningar på bordet men råkade av misstag lägga dem upp och ner, säger Jan Svensson som också nämner att de fick hjälp att förstå ritningarna av sina fruar.

Många kanske undrar varför båten byggs i Kasernas hembygdsgård i stället för ute vid kusten. Orsaken till detta handlar om reglerna för färdtjänst.

– Vi får bara lov att åka till grannkommunerna med färdtjänst och det är därför vi valt denna plats, säger Jan Svensson som också nämner att transporterna till och från Kasernas hembygdsgård är den del i projektet som kostar mest.

Att vara blind innebär en hel del oväntade problem vid ett båtbygge.

– Vi brukar lösa problemen när de dyker upp, säger Jan Svensson. För att lösa olika problem måste vi tillverka olika specialverktyg.

Ett av de specialtillverkade verktygen som de tre tillverkat kallas för ”slaktmasken” och används till att hålla skruvar på plats. Det är Svensson som uppfunnit detta verktyg. Målet är att visa upp båten på båtmässan i Göteborg 2015 eller 2016.

– Det är lika viktigt att träffas som att bygga denna båt, säger Sture Johansson.

Image - 2
Image - 3
MEST LÄST