Evastina Blomgren visar Blingonbuskar. Ramsvikslandet 8 juni 2012.
Evastina Blomgren visar Blingonbuskar. Ramsvikslandet 8 juni 2012.

Blingon – en 14 år gammal nyhet

Nyheten spred sig som en löpeld över landet. Blingon, en korsning mellan lingon och blåbär har upptäckts i Bohuslän. Men bäret upptäcktes redan 1998.

ANNONS
|

För botanikern Evastina Blomgren i Hunnebostrand blev det en hektisk fredag.

– Jaa, det har ringt journalister i ett, TV4 och SVT bland andra, det är helt snurrigt.

Men hur kan ett 14 år gammalt fynd bli som ny helt plötsligt?

– Det var nämligen så att Jenny Berntsson Djurwall från radioprogrammet Naturmorgon var här för en månad sedan i ett annat ärende. Men då ville hon även se på blingonet, eller blågon, som jag tycker att det ska heta. Och sedan blev det så här märkligt.

Ja, för i Bohusläns flora, som utkom i fjol finns upptäckten nertecknad. Fyndet gjordes av Birgitta Alfredsson och Aimon Niklasson ute på Ramsvikslandet. Så här står det i floran " Beståndet, som sprider sig vegetativt, upptar en yta av cirka 40 kvadratmeter. Med tanke på att det sedan upptäckten inte blivit märkbart större borde det vara ganska gammalt. Blomningen är tämligen rik, och blommorna sitter kvar till långt in på eftersommaren, men fruktsättningen är mycket dålig."

ANNONS

– Och det smakar inte särskilt gott. Då tycker jag att det finns mycket bättre saker med botanik, än det här blågonet. Som att vi har upptäckt sex nya växter för Bohuslän, sedan floran kom ut, säger Evastina.

Floran som blev klar efter 18 års arbete är ett riktigt praktverk på 2,7 kilo.

– En av de nya växterna, himmelsöga, upptäckte Erik Ljungstrand, i samband med boksläppet, då vi väntade på middagen som vi skulle avsluta dagen med, skrattar Evastina.

De andra fynden är hedjungfrulin, som finns i Danmark och Norge.

– Det borde finnas här har vi sagt och i förra veckan hittades den. Sedan kan vi även räkna in fynd av korsmåra, vit mursenap, sidenört och lundgamander, berättar Evastina Blomgren.

Att det kan uppstå en sådan här hybrid förklaras av att om blåbär och lingon står på samma plats och blommar samtidigt och kanske pollineras av samma insekt, så kan pollenkorn från den ena arten hamna på den andra artens blommor. Sedan kan det bildas ett frö som gror.

Och vill ni stoltsera lite extra kan ni plugga in det latinska namnet. Vaccinium myrtillus x vitis-idaea.

ANNONS