Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bohusläns vatten får skräp från utlandet

Att det är så mycket skräp i de bohuslänska vattnen beror på de starka strömmarna från de stora haven. Genom dem importeras skräp från både Frankrike och England.

– Den allra största delen av allt skräp som flyter iland i Bohuslän kommer från utlandet och tar sig hit med hjälp av strömmarna. Våra vikar är käcka insamlingsplatser för skräp, säger Jessica Lundqvist som är projektassistent på Ren och attraktiv kust, ett samarbete mellan kustkommunerna i Bohuslän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Bohuslän består av många små kobbar och skär. Hela bohuskusten blir som ett slags nät som fångar upp de stora mängder skräp som kommer från haven utanför.

På skräpet som hittas sitter etiketter med rötter i Västeuropa och på en del skräp växer stora mängder alger, vilket skvallrar om att skräpet flutit länge i vattnet.

220 000 kubikmeter skräp dumpas varje år i Nordsjön och av det återfinns 8 000 kubikmeter på Bohuskusten.

– Det marina skräpet är ett stort problem. Ute i havet kan fiskar få i sig plastbitar som dragit åt sig miljögifter. På land finns det även risk att folk skadar sig på skräpet eller att miljön påverkas, säger Jessica Lundqvist.

Lösningen på problemet tror Jessica Lundqvist ligger hos oss människor. Även om mycket redan görs måste vi bli mer medvetna om de konsekvenser som skräp har, både i Sverige och internationellt.

– Ett stort problem är de öppna soptippar som finns utomlands, där skräpet lätt kan blåsa iväg och hamna i vattendrag. Vi måste stoppa skräpet vid källan, innan det kommer hit, säger hon.