Här är knepen som får granen att stå sig

Doftande och tindrande står granen i stugan, julens juvel och kronan på julpyntsverket. Men se till att ta hand om trädet så att det inte blir en barrande rishög i förtid. Här är allt du behöver veta om din gran.

ANNONS
|

Det är en högtidsstund att ta in julgranen strax före dopparedan, doften sprider sig och stämningen är komplett. Sköter du den rätt kan den stå grön och grann ända till tjugondedag Knut. Viktigast av allt är vattnet.

– När granen kommer in i värmen är den supertörstig, en kungsgran kan dricka fem liter det första dygnet! Då gäller det att hänga med. Om granen torkar ut är det svårt att få den att komma igen, säger Anna Benson.

”Det säljs tre miljoner julgranar och lika många granar huggs privat – det ger sex miljoner granar i omlopp på tio miljoner människor”, säger Anna Benson.
”Det säljs tre miljoner julgranar och lika många granar huggs privat – det ger sex miljoner granar i omlopp på tio miljoner människor”, säger Anna Benson. Bild: Claudio Bresciani/TT

Hon växte upp i granskogen i Småland, sålde sin första julgran som tolvåring och har skrivit ”Granboken”.

Nyhuggen bäst

När man ska skaffa gran gäller det att välja rätt exemplar hos försäljaren. Till att börja med ska den vara så färsk som möjligt.

ANNONS

– Fråga när den är huggen. Om den ska hålla sig fin ska den som tidigast vara huggen i november, men ju senare desto bättre. Många granar importeras från Danmark, trots att vi har så mycket egen skog, och de kan vara huggna redan i oktober, säger Anna Benson.

Det finns flera gransorter att välja på, kungsgran och rödgran är bland de populäraste.

– Rödgranen är vanligast, den doftar mest men barrar också mest och behöver tas om hand. Kungsgranen har tjockare barr och passar många allergiker eftersom den inte doftar lika mycket, säger Anna Benson.

Fel fot

Husmorsknepen för hur granen ska vårdas är många. Det pratas om att hälla i alltifrån magnecyl till socker och whiskey i julgransfoten. Men det är ingen idé att mata den med något annat än vatten.

– I skogen finns varken magnecyl eller whiskey, säger Anna.

Och apropå julgransfoten – de allra flesta använder fel modell, menar hon.

– De flesta julgransfötter som säljs är trattformade rödgransfötter som inte är ett dugg funktionella. Jag rekommenderar alla att köpa en kungsgransfot, den funkar till alla granar och rymmer mycket mer vatten.

Granexperten själv lämnar granen ute vid jul.

– När jag har jobbat så intensivt med granar så länge är jag nästan trött på dem när julen kommer. Jag har min gran på terrassen och tycker att det är vackert med bara små belysningsljus i den.

ANNONS
Ingen gran behöver magnecyl eller socker – gott om vatten och avstånd till värmekällor håller granen fräsch.
Ingen gran behöver magnecyl eller socker – gott om vatten och avstånd till värmekällor håller granen fräsch. Bild: Johan Lygrell

LÄS MER:Så får du ut mest av din amaryllis

Vårda ditt träd

• Välj en färsk gran. Det kan vara svårt att se på granen om den är nyhuggen eller har stått länge, särkilt om det är minusgrader. Fråga granförsäljaren!

• Gör en ny snittyta i botten för att öppna ledningsbanorna så att granen kan dricka vatten. En rak snittyta går utmärkt.

• Låt granen mellanlanda i en vattenhink i farstun eller i garaget, mellan ute- och innetemperatur.

• Se till att granen alltid har vatten! Den får aldrig stå torr. Precis i början dricker den väldigt mycket. Var beredd och håll koll.

• Ställ inte granen nära en värmekälla, som en öppen spis eller ett element. Har du golvvärme, isolera med en julgransmatta.

10 000 Objudna gäster

Kanske får du inte med några ekorrar i granen, men du kan vara säker på att du får en del andra objudna gäster, troligtvis omkring 10 000. Det handlar om insekter och små kryp, cirka 50 vanliga arter, så små att du inte ser dem. Men lugn, de är ofarliga och de flesta dör när de kommer in i stugvärmen.

Vill du minska antalet insekter som följer med in kan du låta granen mellanlanda i farstun eller garaget några dagar. Ruska om den innan du tar in den.

Källa: Naturhistoriska museet Göteborg.

Kungsgran

0
Kungsgranen kallas ibland Disneygran – den har perfekt form, är tät och barrar nästan inte alls. Den doftar inte och passar därför ofta allergiker.

Blågran

0
Blågran tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Mycket på grund av den blåa färgen och den karaktäristiska doften. Ädelgranar håller barren betydligt längre än en vanlig gran.

Silvergran

0
Silvergranen är en mycket vacker gran som skapar en vintrig känsla. Barrens undersidor är lätt silvriga, därav namnet.

Rödgran

0
Rödgranen är vår vanliga svenska gran. 80 procent av de tre miljoner granar som säljs till jul är rödgranar. Doftar mycket och gott!

Rätt fot

0
En kungsgransfot rymmer mer vatten än en rödgransfot och passar alla granar.
ANNONS