Inred med speglar – hemmets hetaste hägring

Få detaljer i våra hem omgärdas av så mycket mystik och föreställningar som spegeln. Nu är den hetare än någonsin. Vi blickade djupt in i föremålet för självreflektion.

ANNONS
|

– Spegeln är ett titthål in i vår tid – och en historisk tid, det är det som är så coolt. Det är ett ganska vardagligt föremål som man kan spåra långt tillbaka, säger Marie Steinrud, doktor i kulturhistoria vid Stockholms universitet.

Sagans värld är fylld av kända speglar. Vem minns inte styvmoderns vredesutbrott när spegeln förråder henne och säger att Snövit är vackrast i landet? Eller Narkissos i den grekiska mytologin som förälskar sig så djupt i sin egen bild att han inte kan sluta titta (det hela slutar inte bra).

Populär pjäs

I våra hem har spegeln seglat upp som en av de hetaste stjärnorna på inredningshimlen. Förr var den ett exklusivt lyxföremål och ett sätt att reflektera ljus i mörka slottsgångar, i dag har den en självklar plats i varje bostad.

ANNONS

– Spegeltrenden har exploderat. De runda speglarna ser man i praktiskt taget varenda hem. Det finns nog inget som är så populärt i Sverige i dag, säger Maria Ljungström, som bor i Göteborg och driver bloggen inredningsvis.se.

– Jag skulle säga att trenden kom för tre, fyra år sedan. Därefter har den bara eskalerat och man hittar nya sätt att placera speglarna på. Skillnaden mot förr är att man då mest hade speglar i badrum och hall, i dag har de blivit mer som tavlor. Många placerar en stor spegel i stället för ett konstverk ovanför soffan.

Själv äger Maria Ljungström ingen rund spegel, däremot står en stor, guldfärgad pjäs i hallen.

– Jag älskar stora guldspeglar, jag tycker att de är otroligt vackra och passar överallt. Äldre guldspeglar matchar bra i ett modernt hem, det blir en snygg balans mellan gammalt och nytt. Man kan ställa en guldspegel mitt på vardagsrumsgolvet för att reflektera ljus i rummet.

Nya sätt

När hon trendspanar framåt är speglar med mönster hett, liksom ramar i silver och andra metaller. Och så är spegelväggen under stark uppsegling.

– Och då pratar vi inte om de man hade på 1980-talet när man klistrade upp likadana speglar bredvid varandra, utan en mix av olika former. Det är jättehäftigt och blir fint tillsammans med moderna tavlor. Men ska du göra en spegelvägg ska det nog vara ganska avskalat i rummet i övrigt. En murrig, storblommig tapet kanske inte passar så bra till, säger Maria Ljungström.

ANNONS

Hon tipsar om att utnyttja spegeln för att öka känslan av rymd i ett rum.

– Enligt feng shui ska man inte inreda med speglar i sovrummet eftersom det kan göra en rastlös, men jag är emot regler. Gå på känsla! Har man en liten yta tycker jag att man kan använda speglar för att förstora.

Varför tror du att vi speglar oss?

– Jag tror att människan i grunden är ganska besatt av sig själv, men det var man redan på 1700-talet. Den spegeltrend som råder nu tror jag handlar mer om att vi tycker att det är snyggt.

Exklusiv lyx

Man kan tänka sig att Marie Antoinettes klänningstyg frasade mot golvtiljorna i 1700-talets Frankrike när hon gled genom den 73 meter långa, guldbeklädda spegelsalen i slottet i Versailles. Med 13 meter i takhöjd och 357 speglar är det kanske världens mest berömda hyllning till spegelkonsten. Rummet stod färdigt år 1684 när "solkungen", Ludvig XIV, regerade, och var ett sätt för de franska tillverkarna av spegelglas att utmana den tidens venetianska monopol på spegeltillverkning.

– Versailles har varit stilbildande. Karl XI:s spegelgalleri på Stockholms slott är ett bra exempel på hur vi i Sverige använder Frankrike som modemodell, säger Marie Steinrud.

ANNONS
"I dag är det status att ha antikviteter. Det signalerar att man känner till dess värde och har en kulturell kompetens", säger Marie Steinrud, doktor i kulturhistoria vid Stockholms universitet.
"I dag är det status att ha antikviteter. Det signalerar att man känner till dess värde och har en kulturell kompetens", säger Marie Steinrud, doktor i kulturhistoria vid Stockholms universitet. Bild: Privat

Men utanför slottsmiljöerna och samhällets bättre bemedlade klasser kunde man bara drömma om att äga något så dyrbart.

– Spegeln var länge en statussymbol, en lyxartikel som var väldigt kostbar. De var en maktmanifestation som visade att man hade råd att lysa upp tillvaron, på samma vis som vi kanske använder bilar och klockor för att positionera oss i dag, säger Marie Steinrud.

I takt med den tekniska utvecklingen blev det både enklare och billigare att tillverka det reflekterande glaset.

–Ju mer tekniken utvecklades, desto större kunde speglarna bli och när industrialismen kom på 1800-talet förlorade de sin unika roll som statusmarkör i samhället. Men spegeln brukade ha en prominent plats i hemmet och de är tidstypiska, man ser vilken period de tillhör, säger hon.

"Här för att stanna"

I Marie Steinruds egen bostad finns en enda spegel och den hänger i badrummet. Om hon måste utse en favorit går inte förstapriset till det franska barockslottets grandiosa uppvisning, utan något betydligt enklare.

– Jag skulle välja en kladdigt målad, vit pigtittare. Den kom i slutet på 1800-talet och var inte så dyr så pigorna hade råd att skaffa den. Pigtittare är ett nedsättande ord, man tänkte att den var bonnig. De tillverkades ofta på landsbygden och hade en enkel låda så att man kunde ha lite privatliv. Pigtittaren säger mycket om klasskillnader och vår kulturhistoria, säger Marie.

ANNONS

Maria Ljungström tror inte att dagens spegeltrend på något sätt är på väg att mattas av, snarare tvärtom.

– Med Instagram tror jag att vi automatiskt kopierar varandras hem och spegeln är här för att stanna. Det kommer bara att bli större.

Är det något man ska undvika?

– Ja, slå inte sönder spegeln för då får du sju år av olycka, säger Maria och skrattar.

En studie i stil

Spegeln genom historien:

• Mitten av 1600-talet. Den tysk-svenska ornamentbildhuggaren Burchardt Precht var Sveriges första spegelmakare. Han hämtade inspiration från den venetianska stilen och fransk guldbarock.

• Tidigt 1700-tal. Speglarna var överdådiga och konstfullt ornamenterade.

• Tidigt 1800-tal. Empirstil, eller Karl Johansstil. Slät mahogny och björk, med svagt rundade former.

• 1850-tal. Stilen blir stramare, glasen var billigare och man behövde inte skarva.

Källor: Marie Steinrud, NE.se.

Spännande speglar

• Spegelsalen i Versaille, "Galerie des glaces", stod klar år 1684. Den har 13 meter i takhöjd och 357 speglar. Här slöts ett fredsavtal år 1919, efter det första världskriget. Salen var ett sätt för de franska tillverkarna av spegelglas att utmana det venetianska monopolet på spegeltillverkning.

• Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm invigdes år 1899. Det 13 meter långa och 24 meter breda rummet har hämtat inspiration från Versailles.

• Karl XI:s spegelsal är ett av de mest magnifika rummen på Stockholms slott. Det används för representationsmiddagar. Arkitekten Nicodemus Tessin hade besökt Frankrike flera gånger och inspirerats av Versaille. Salen är 47 meter lång och sex meter bred.

• Skvallerspegeln. Det är inte bara i sagans värld spegeln kan komma med avslöjanden. Skvallerspegeln, som lär ha brittiskt ursprung, började monteras på husfasader i Sverige i slutet på 1700-talet. Med hjälp av snedställda glas kan man sitta inomhus och betrakta gatulivet utanför.

Källor: Chateau Versailles, Kungligaslotten.se, Tekniska Museet, NE.se.

Så inreder du med speglar

Maria Ljungström ger sina bästa tips för att inreda hemmet med speglar:

• Har du en liten hall, placera en avlång spegel på kortsidan. Det får utrymmet att se större ut.

• Många små lägenheter har ont om fönster. En spegel kan hjälpa till att skapa en illusion av mer rymd. Finns det bara ett litet fönster kan man placera en fyrkantig spegel bredvid. Då reflekteras ljuset utifrån.

• Placera en spegel ovanför sängbordet. Finns det ett fönster i närheten reflekteras ljuset därifrån och på kvällen speglas ljuset från sänglampan, då får man dubbel effekt.

• Testa att använda en rund spegel som bordsskiva, till exempel genom att lägga den på en sittpuff. Placera tända ljus på, det blir jättesnyggt.

• Den klassiska solspegeln blir snygg som en del av en spegelvägg.

• Gå på loppis. Där kan man göra riktiga fynd och det är fint att blanda gamla och nya speglar.

ANNONS