Misstag många begår – det här kan sätta eld på ditt hem

Runt 100 personer dör av bränder i Sverige varje år, de flesta i sina hem. En av orsakerna kan vara ett misstag som många begår – och vid brand kan det gå fort. Ett vanligt vardagsrum blir övertänt på fyra till sex minuter.
– När man räknar på sin egen utrymning ska man fundera på om man kan upptäcka branden, och ta sig ut på två till tre minuter, säger Josefin A Åkerström, samordnare för brandskydd i bostad hos räddningstjänsten.

ANNONS
|

Nu i juletid är det ofta stressigt, det ska göras knäck, bakas bullar, skinkor ska in i ugnen, hemmet ska pyntas, julklapparna ska köpas och släktens besök ska planeras. I snurren är det lätt att missa att släcka brinnande ljus och glömma något som står och puttrar på spisen. Detta kan orsaka brand i hemmet och just i december ökar bostadsbränderna.

– Mellan första advent och trettonhelgen ökar matlagnings- och ljusbränderna, runt tredje advent brukar det bli flera ljusbränder, säger Josefin A Åkerström, samordnare, brandskydd i bostad hos räddningstjänsten i Storgöteborg.

Matlagning vanlig orsak

Oaktsamhet vid matlagning är den vanligaste kända brandorsaken i flerfamiljshus, detta enligt statistik från Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

30 procent av de kända brandorsakerna i sådana fastigheter under 2016-2017 var just matlagning.

– Antingen glömmer man att man lagar mat, somnar, springer iväg, glömmer att plattan är på, eller att ett husdjur eller barn sätter på plattan. Eller att folk använder spisen som en avställningsyta. Att man lagar mat på fyllan och somnar händer med, berättar Josefin A Åkerström.

Anlagda bränder

Andra ganska vanliga brandorsaker i flerfamiljshus är anlagda bränder i trapphus, källare, vindar och tvättstugor.

För att undvika anlagda bränder i trapphus ska det hållas helt rent från saker som dörrmattor, barnvagnar med mera.

– Det är sällan handlingen är planerad, utan man får idén när man hittar grejer där och tänder på. Det kan ge förödande konsekvenser.

Ytterligare anledningar till att hålla trapphuset rent är för att inte räddningstjänstens slangar ska fastna när de rullas ut, eller att det står saker i vägen när en bår ska fram.

Dra alltid ur sladden

I småhus är den vanligaste kända brandorsaken fel i utrustning. Mobilladdare som sitter kvar i urtaget är en vanlig brandorsak, även att ladda mobilen under natten är fel enligt räddningstjänsten.

– Det är jätteviktigt att dra ur sladden när den är klar, ska man ladda telefonen låt den ligga på hårda ytor, och absolut inte i sängen.

ANNONS

Enligt Josefin A Åkerström finns det många elprodukter i våra hem som kan börja brinna. Vid flera tillfällen har till exempel hoverboards på laddning börjat brinna.

För att säkert undvika brand är rådet att ha för vana att alltid dra ur sladdar även när det gäller de flesta elprodukter, som exempelvis hårtork, kaffebryggare, vattenkokare och brödrost, när de inte används.

Vrid inte en lampa i ljusstaken

Josefin A Åkerström lyfter också ett varningens finger för ett fel som många begår i juletid och som kan orsaka kortslutning.

– Skruva inte bara ur ett ljus i julgransbelysningen eller adventsljusstaken, utan stäng av strömbrytaren eller dra ur kontakten.

Skruva inte ur ett ljus i staken eller i julgransbelysningen då det kan bli kortslutning, utan dra ur sladden.
Skruva inte ur ett ljus i staken eller i julgransbelysningen då det kan bli kortslutning, utan dra ur sladden. Bild: arne-andersson

Den billigaste livförsäkringen är brandvarnare, och alla är skyldiga till att ha minst en hemma. De ska sitta i taket då röken går uppåt. Åkerströms råd är att ha en i hallen eller i vardagsrummet och en i varje sovrum, men ingen i köket. Är bostaden på flera plan ska det finnas minst en på varje våning.

Vidare är det viktigt att ta sig ut fort om olyckan är framme.

– När man räknar på sin egen utrymning ska man fundera på om man kan upptäcka branden och ta sig ut på två till tre minuter.

Tänk på det här:

• Lämna aldrig ett levande ljus obevakat. Släck ljusen i rummet du inte befinner dig.

• En bra regel är att den som har tänt ljuset ansvarar för att det släcks.

• Sätt upp en lapp – "kom ihåg att släcka ljuset innan du går hemifrån" – på insidan av ytterdörren, som en extra påminnelse innan du lämnar hemmet.

• Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.

• Tänk på att inte ställa för många ljus ihop. För många ljus på en ljusbricka gör att ljusen smälter för fort och det kan bli höga lågor.

• Kontrollera att brandvarnaren fungerar och byt batteri i brandvarnaren regelbundet.

• Matolja eller fett som blir tillräckligt het självantänder. Om det börja brinna i matolja på spisen, kväv elden med ett grytlock, en bakplåt eller något annat obrännbart som du har till hands. Släck aldrig matolja som brinner med vatten. Branden får då ett explosionsartat förlopp.

• Ha en sexkilos brandsläckare och en brandfilt hemma.

• Ha en spisvakt som piper när en farlig situation uppstår och stänger av strömmen om man inte stänger av pipet som uppstår.

Källa: Räddningstjänsten

ANNONS