Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Chillafest
Alen Luca, en av arrangörerna av Chilla-festivalen, får håret flätat av Shankaron Abdulkadir.

Chilla - hett sommarjobb

I dag inleds Chilla – en två dagar lång kulturfest på bakgården till Studio 32 på Kungsgatan. Med film, gratis te och en avslappnad miljö skall den locka alla som är trötta på öl och tråkiga åldersgränser.

Arrangörerna bakom festivalen är Sanna Nyman och Alen Ljuca.

De fick uppdraget efter att Uddevalla kommun annonserade ut två sommarjobbstjänster. Tidigare har evenemang för ungdomar i Studio 32 mest varit inriktade på musik, men Chilla bjuder på mycket mer.

– Vi ville ha en annan vinkling. Sanna och Alen hade massor med galna idéer när de intervjuades, så därför fick de jobbet, säger Maria Classon, samordnare för ungdomskultur på Uddevalla kommun.

– Både jag och Sanna är väldigt intresserade av film så det kändes självklart att vi skulle visa kortfilm, berättar Alen Ljuca. På lördagen kommer kortfilmerna som visas vara gjorda av lokala ungdomar.

Flamingos leder vägen

Chilla inleds med en uppvisning i capoeira, en kampsportsinfluerad dans, på gatan utanför, vilket Sanna och Alen tror kommer locka in besökare till cafét tillsammans med nio stora flamingos som skall placeras ut längs Kungsgatan.

Bland aktiviteterna kommer det också att finnas en kreativ verkstad, loppis och klädbyte.

– Det känns som om vi har hittat en bra blandning, säger Sanna Nyman. Namnet ”Chilla” är en bra beskrivning på vad vi ville göra. Inomhuskänsla utomhus.

Sanna Nyman berättar att det var viktigt att arrangemanget var alkoholfritt – något för de unga som inte kommer in på Fjordfestivalen när det är åldersgräns där.

Trots att musiken inte är i fokus kommer några artister att uppträda.

– På fredagen kommer vi ha fyra rappare som heter Dana, Ralf, Derin och Anoya. På lördag spelar Lars Wallin and the TribeLars och Thomas Stenström, säger Alen Ljuca.

Gratis te

Tanken med Chilla är att besökarna ska kunna komma in en kvart, eller sitta i flera timmar.

– Vi blev sponsrade med te, så vi bjuder på det. Det går ihop med den övergripande tanken med Chilla och det känns bra att kunna bjuda på något, säger Sanna Nyman.

De gamla möblerna som köpts in ska auktioneras ut. Sedan går vinsten till Ecpat – en organisation som arbetar för att motverka trafficking av barn.

ds_chilla.jpg
CK_chilla2
CK_chilla
MEST LÄST