Cirkusdirektören om näthatet: "Orättvist"

Cirkus Maximum turnerar längs Västkusten - och med det följer näthatet. På Facebook kritiseras djurhållningen – och cirkusdirektören Bengt Källquist hotas till livet. – Vi är utsatta för en hatattack, säger han.

ANNONS
|

Morgonpromenaden för cirkusdirektören Bengt Källquist i Kungshamn var inget undantag. På reklamskyltarna kunde han se hur någon klistrat på lappar om djurplågeri och uppmanade till bojkott av hans cirkus. Det här kunde vara det sista året – till mångas glädje. Men cirkus är populärt igen, trots något som Bengt Källquist kallar en pågående "hatattack"

– Det har pågått i 25 år, men går i sjok. Det kommer nya generationer som tar över, konstaterar han.

I 33 år har han drivit cirkusen. Lika många år har han kommit tillbaka till Västkusten. Traditionen är stark, men förpliktigar.

– Det är viktigt att jag visar något varierande varje år. Publiken i dag är lite mer medveten, man har större krav, säger Bengt Källquist.

ANNONS

– Det ska vara mer pang på rödbetan. Tidigare kunde ett nummer vara 7-8 minuter. Det funkar inte i dag, numren i dag är mer kompakta.

Dagligen får han mejl om artister som vill arbeta på cirkusen. Nu är det artister från Sydamerika som väcker hans intresse.

– Mest handlar det om luftnummer och jonglörer, men för att lyckas måste man ha något som attraherar alla i publiken. I år har vi några från Brasilien som kör motorcykel i en bur. Då brukar man lägga i från sig mobilerna.

Mobilerna, ja. Barnen kommer till cirkusen tillsammans med sina föräldrar. Men många är ändå ensamma. Bengt Källquist har upplevt hur föräldrarna är försjunkna i sina mobiler under föreställningen.

– Jag har sett skräckexempel där en förälder sitter och tittar på sin mobil under hela föreställningen. Non stop. Det är nästan så man vill säga till föräldern att stänga av mobilen och upplev något med ditt barn.

Ilskan mot cirkusen har kulminerat de senaste åren. I fokus står djuren. I sociala medier uppmanas till bojkott av cirkusen. En person skriver att Bengt Källquist borde "hängas". På nätet publiceras bilder på hur djurskötare utomlands misshandlar elefanter och andra cirkusdjur.

– Det pågår en hatattack mot oss. Och det känns orättvist. Man ser ett klipp från utlandet och tror att det är så vi behandlar våra djur. Jag blir också upprörd när jag ser de här klippen.

ANNONS

– Vi gör inget olagligt. Vi har journaler på varje djur, veterinärkontroller, besiktningar. Vi lägger hundratusentals kronor på att ta hand om våra djur.

Bengt Källquist är van. Mejlkorgen fylls av hatmejl, och ibland genomförs aktioner mot cirkusen. Cirkus Maximum försöker vara transparent och visa upp sina djur.

– Jag skulle hävda att väldigt många cirkusdjur har det bättre än privat ägda djur. Eftersom vi lever så tätt inpå djuren ser vi direkt när något är fel. En privatägd hund kan lämnas i 8-10 timmar i hemmet, eller en häst kan gå utan tillsyn i dagar. Så fungerar det inte här.

– Om du går in i mitt stall så ser du om hästarna är välmående, om de har hull och mår bra eller om de är stressade, feta eller mår dåligt.

Det är förbjudet att använda vilda djur på cirkus i Sverige. Undantag har gjorts för elefant och sjölejon.

– Våra elefanter har gått i pension. Och vi är färdiga med elefanter. Men det handlar om att det inte finns någon tillväxt. Det finns inga unga elefanter att jobba med. Våra elefanter får hänga med eftersom vi inte hittat någon bra köpare, säger Källquist.

Hur ser du på kritiken att ni utnyttjar djur?

ANNONS

– Vi är ett företag som tjänar pengar. Då säger man att vi utnyttjar djuren för att tjäna pengar. Man får tycka vad man vill men då är det slut med hästhoppning, trav eller brukshundstävlingar också.

- Startade 1983, men då som Cirkus Minimum. Ett namn man behöll fram till 1989.

- Besöker 130 platser, genomför 180 föreställningar från mars till september.

- 90 personer arbetar med cirkusen fördelat på 14 nationaliteter.

- Har en mängd olika djur: hästar, kameler, dromedar och hundar.

- Tältet tar cirka fyra timmar att sätta upp. Att ta ner det går snabbare; runt 1,5 timme.

- Förutom vagnar för boende, djur och tält har cirkusen också egna traktorer, en egen tankbil, elaggregat och tvättstuga. Dock behöver cirkusen vatten när den kommer till en ny plats.

- Omsättning; ca 27 miljoner kronor (2013)

ANNONS