Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Därför blir kommunalvalen en rysare

Karl af Geijerstam: Knappa majoriteter, bräckliga koalitioner, risk för tomma stolar - kommunalvalen kommer att bjuda på dramatik.

Hur ska det gå i kommunalvalen i vårt område? I avsaknad av lokala opinionsundersökningar finns det anledning för många lokalpolitiker att följa rösträkningen på söndagskvällen med extra noggrannhet – och spänning.

Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage har åkt runt till sex kommuner och samtalat med lokala partiföreträdare. Diskussionerna har varit tidningen bidrag till att spegla de lokala valrörelserna och lokala valfrågorna.

För det saknas inte lokala frågor som innehåller politisk sprängkraft. Det finns flera frågor och lokala valresultat som blir särskilt intressanta och spännande.

I fredags besöktes Munkedal där vatten- och avloppsledningen till Gårvik är en fråga som väcker heta känslor. Man kan anta att frågan kommer att vara avgörande för många Munkedalsbor när de går för att rösta. Ledningsfrågan går på tvärs mot den politiska höger-vänsterskalan, vilket inte är ovanligt för lokala frågor. Gårviksfrågan är därför ett exempel på hur lokala frågor som denna kan bli en grund för politiska koalitioner, snarare än hur man ligger på höger-vänsterskalan.

Orust, Munkedal, Färgelanda och Lysekil styrs i dag av blocköverskridande eller otraditionella koalitioner. Vad kommer att hända med dem efter valet? Lysekilspartiets valresultat kommer med säkerhet att vara helt avgörande för den politiska framtiden i Lysekil nästa mandatperiod.

I flera kommuner (bland annat Färgelanda, Sotenäs, Munkedal) är skolfrågan en avgörande stötesten. Att lägga ned småskolor är inte en åtgärd för de politiker som vill vara populära. I Sotenäs har Socialdemokraterna stuckit ut hakan och krävt färre skolor. Hur kommer detta förslag att tas emot av väljarna?

I Uddevalla sitter den rödgröna majoriteten med bara en rösts övervikt. Kommer de att tappa majoriteten och hur ställer sig Uddevallapartiet och Sverigedemokraterna till skifte av ledning i Uddevalla?

En annan nagelbitare blir kampen mellan Centern och Moderaterna i Tanum där endast 14 röster skiljer partierna åt. Centern vill gärna ta över kommunalrådsposten – kommer det att lyckas?

Vart försvinner Kristdemokraternas röster i Färgelanda och Lysekil? Kommer Sverigedemokraterna i Färgelanda att kunna besätta alla platser i kommunfullmäktige om de går framåt?

Riksdagsvalet verkar bli en rysare. Men kommunalvalen i tidningens område kommer att bjuda på minst lika mycket dramatik. Det är ett av många goda skäl för separata valdagar.