Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Delfiner hoppar utanför Fjällbacka

Ett gäng vilda delfiner showade för turister i Fjällbacka skärgård.

– Jag sitter och tittar på dem just nu, säger Torbjörn Sandin från Sarö som är på båtsemester med tre andra familjer i Fjällbacka skärgård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Med sina tre båtar ligger de vid 18-tiden på onsdagskvällen och tittar på hur flera delfiner hoppar mellan Getryggen och Hästvam utanför Fjällbacka. Första hoppet såg de vid 17-tiden.

– Jag trodde först det var lax när vi såg att det hoppade. När vi kom lite närmare såg jag att det var lite för stort för lax så det var bara att byta fiskespö mot systemkamera, säger Torbjörn Sandin.

För att komma närmare delfinerna hoppade han och kompisen Johannes Hofdell ner i en gummibåt och fotograferade dem.

– Jag tror att de håller på att jaga småsill. Jag vet inte hur många de är men de hoppar hela tiden och de försöker väl samla upp sillen, säger Torbjörn Sandin.

Som sportfiskare berättar han att han sett både valar och klumpfisk i Norge. Tumlare berättar han att han ser flera gånger per år. Trots det är det känns delfinupplevelsen extra speciell.

– Att få se delfiner här hemma längs Bohuskusten känns unikt. Jag känner mig privilegierad, säger Torbjörn Sandin.

När han märkte att det inte var lax trodde han en kort stund att det handlade om ett gäng tumlare. När han kom närmare ändrade han sig.

– Jag är ju ingen biolog, men tumlaren är lite mer trubbnosig, den här är mer spetsig, det måste vara någon delfinart.

Delfinerna utanför Fjällbacka samlade snabbt på sig en stor publik. Bara Torbjörns Sandins sällskap är sex vuxna och sex barn.

– Alla tycker det här är jätteroligt och står och kollar med kikare och pekar, säger han.

Som om det inte vore nog med delfiner berättar han att han har bekanta som bara för några dagar såg flera grindvalar en bit utanför skärgården.

– Sedan hörde jag om någon som hade sett svärdfisk utanför Hamburgsund. Det är sådant som händer nu när vattnet blir varmare och det är en extrem känsla att det går att se här på västkusten, säger Torbjörn Sandin.