Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

pl skolval 1.jpg
Ulf Samuelsson, som i går tog en paus från jobbet som studie- och yrkesvägledare och i stället blev valarbetare, informerade Sanjidul Huda och Daniel Utgren i klass 6A hur skolvalet på Ramneröd går till.

Demokrati i praktiken för elever

Välja valsedel, lägga i kuvert, överlämna rösten och bli avbockad i röstlängden. Sanjidul Huda gjorde allt rätt när han deltog i Ramnerödsskolan skolval i går. – Det här var spännande, sade han efteråt.

Sjätteklassaren Sanjidul Huda tvekade inte en sekund på vad som är valets viktigaste fråga.

– Skolan, att man känner sig trygg och aldrig behöver vara rädd för mobbning eller andra problem i skolan, sade han och fortsatte.

– Jag gick på Hovhultsskolan förut och trivdes bra. Nu har jag gått här i ett par tre veckor och det verkar lika bra här, sade han.

För klasskompisen Daniel Utgren är ett annat politiskt ämne avgörande.

Miljöfrågorna

– Miljöfrågorna är viktigast för mig. Utan en bra miljö spelar ju inget annat någon roll, sade han.

Gårdagens skolval på Ramneröd var en sista övning i skolans satsning inför valet. Enligt Sanjidul och Daniel den senaste tidens samhällskunskapslektioner ägnats åt utbildning i hur en demokrati fungerar, hur ett val går till och vad partierna egentligen står för.

– Jag tycker vi har fått bra information om partiernas program, sade Sanjidul, som tyckte det var spännande att få delta i skolvalet.

Hur eleverna röstade kommer att redovisas nästa vecka. Och när det gäller rösterna från årskurs sju till nio, ska resultatet skickas vidare till den totala sammanräkningen av Skolval 2010. Skolval har hållits på landet skolor ända sedan 1960-talet. Inför valet 1998 togs det för första gången initiativ till att göra en nationell sammanställning av röstsiffrorna. Samma sak gjordes inför valet 2002 och valet 2006. I samband med det började även valsedlar distribueras till alla deltagande skolor, samtidigt som material producerades och olika informations- och utbildningssatsningar sattes in.

Praktisk övning

– Målet med skolvalet är att låta eleverna uppleva en vallokal med allt vad det innebär av valsedlar, kuvert, skärmar, röstmottagare, observatörer och valurnor, sade Kerstin Persson, som till vardags är skolans bibliotekarie.

– En praktisk övning i demokrati helt enkelt, sade studie- och yrkesvägledaren Ulf Samuelsson.

pl skolval 2.jpg
pl skolval 3.jpg
pl skolval 5.jpg

Arrangeras av Ungdomsstyrelsen på uppdrag av regeringen. 
l År 2006 genomfördes 1 379 skolval, med 404917 deltagande elever, vilket innebar ett valdeltagande på 86,66 procent. 
l Resultatet av Skolval 2010 släpps 19 september direkt efter att vallokalerna i riksdags-, landstings- och kommunalvalet har stängt.

MEST LÄST