Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

"Det roligaste som finns"

Barndomsvännerna från Skälebacken är inne på sitt tionde år med Elinorspelen. På fredag är det dags för gratisfestivalen som började som en kompisfest. I år har de fjorton akter.

– Jag stod och kollade på en konsert och tänkte att det här kan vi ordna själva för våra kompisar. Men det kom 100 personer och då hade vi noll kronor i budget. Jag satsade 400 kronor till ett band som var här, säger David Skälegård.

Uppvuxna på Skälebacken

Han är en av de sju arrangörerna, och har även vuxit upp på gården där festivalen äger rum. De andra var grannar.

– Alla vi är uppvuxna här, förutom Robert som har vuxit upp på andra sidan berget, och Sebastian som är "ingift", säger han.

Det är fortfarande torrt och varmt när Bohusläningen besöker Skälebacken. Husbandet Elinor repar i Magasinet på den lilla scenen.

– Vi hade bara spelat ett år innan vi startade festivalen och så kom min syster Julia med också, säger David Skälegård.

Hon är festivalens DJ

Det är i Magasinet som Emma Jarlvi Skog kommer att DJ:a efter spelningarna.

– Något år höll vi på till klockan sex på morgonen, men numera slutar vi runt ett till två på natten. Det är en väldigt mysig festival, säger hon.

Vad spelar du för musik?

– Jag spelar mer eller mindre vad folk önskar. Allt utom Eloise. Dansband är inget för mig. Men annars schlager, 90-talsmusik och elektroswing till exempel, säger Emma Jarlvi Skog.

Bakom Magasinet är det camping för tält och husvagnar och på andra sidan gårdsplanen ligger Ladan som rymmer 400 personer. I vanliga fall står det husbilar och traktorer där och det är fortfarande lite småplock kvar innan fredag.

– De två första åren kände vi dem i publiken men inte nu längre. Fast man har ju lärt känna stammisarna, säger David Skälegård.

Svenska band i år

Fjorton akter kommer i år, de flesta från Uddevalla och kringliggande kommuner, andra längre ifrån som Jens Hult, Ella Blixt och Ola Aurell från Stockholm.

– Sedan har vi ju haft från Australien, Frankrike och Spanien. Men i år är det bara svenska band, säger han.

Läs även: Allt från indie till punk och rock´n roll

Själva arbetar de ideellt, men festivalen får stöd av Uddevalla kommun, Studiefrämjandet med flera.

– V i tar inga ekonomiska risker och har allt betalt innan festivalen börjar. Sedan går vi plus minus noll. Vi är väldigt bra på att hålla nere kostnaderna och att skapa en väldigt skön stämning, säger David Skälegård.

Inte orolig för eldningsförbudet

Till helgen väntas regn, men det råder fortfarande eldningsförbud nu i skrivande stund.

– Chansen är väldigt stor att vi får ställa in eldshowen. Men mat kan man köpa här inne i Ladan och den lagar vi på elspis, säger David Skälegård.

Du är 35 år nu. Är det fortfarande kul med Elinorspelen?

– Det är det roligaste som finns. Det roligaste som händer under hela året, säger han.